19 november 2009

18 miljoner

USA:s stolte president Barack Obama har nu lyckats få igenom sitt sjukvårdspaket i både senaten och kongressen. Enligt uttalandena kommer nu endast 6 % av amerikanerna att stå utan sjukförsäkring.

Jag kan ju inte precis säga att jag är imponerad över att USA trots ett sjukvårdspaket till en kostnad av 100-tals miljarder dollar kommer ända 18 miljoner amerikaner att stå helt utan sjukföräkring.

Snacka om u-land.

27 oktober 2009

McDonalds stänger på Island

McDonalds stänger sina tre restauranger på Island trots att man säljer mer hamburgare än någonsin står det i dagens DI. Skälet är de höga skatterna på importerad mat som gör att exempelvis ett kg lök kostar lika mycket som en flaska whiskey.

Samtidigt har ju Island sökt medlemskap i EU vilket innebär att alla handelshinder som skatt på importerad mat måste bort. För inte kan väl lilla Island, hårt stukat av finanskrisen, lyckas förhandla sig till ett unikt och mycket märkligt undantag från EU reegler om fri rörlighet.

26 oktober 2009

Den måttlige högkonsumenten

Enligt WHO:s definition av lågkonsument av alkohol dras gränsen för en man om man dricker mindre än 3,5 glas vin om dagen. För mig är det en märkligt stor mängd. Personligen betraktar jag en person som häller i sig sådana mängder alkohol som en människa med påtagliga alkoholproblem.

18 oktober 2009

Val igen om elva månader

Idag publicerades två opinionsundersökningar som ger något olika resultat. I SIFO:s mätning får alliansen majoritet medan förhållandet är det motsatta i SKOP:s mätning. Varför?

Svaret är enkelt, för de två instituten har undersökt två fullständigt olika saker. Medan SIFO frågat vilket parti man skulle röstat på om det var riksdagsval idag har SKOP frågat den i mina ögon meningslösa frågan vilket parti man har som favoritparti.

Oavsett vilket finns det ett par slutsatser som man kan dra av bägge undersökningarna. Dels ökar tragiskt nog Sverigedemokraterna och ingen ska bli alltför förvånad om partiet komme rin i riksdagen nästa höst. Framförallt i Skåne har partiet ett starkt stöd men även i andra delar av landet och inte minst i traditionella arbetargrupper har man märkligt nog ett stöd. Att det finns människor som stödjer partiet utifrån deras främlingsfientlighet är tragiskt men inget att förvånas över men att det finns så många människor som är beredda att rösta på ett parti med en familjepolitik från medeltiden känns konstigt i ett modernt och jämställt samhälle. Fast även Kristdemokraterna har ju skaffat sig många väljare med en lika föråldrad familjesyn.

Den andra slutsatsen är att skillnaden mellan blocken är såpass liten att det indikerar att regeringen kommer att sitta kvar om man inte gör en genant dålig valrörelse. Att en sittande regering hämtar in 10-15 % under sista månaderna innan ett val är inget ovanligt varken ur ett svenskt eller europeiskt perspektiv. Och med tanke på vilken tillgång Mona Sahlin är för alliansen skulle jag bli mycket förvånad om det blir regeringsskifte. Alliansen ska nog vara glada att Maria Wetterstrand valde att bli miljöpartist och inte socialdemokrat.

12 oktober 2009

Den universella influensan

En grisbesättning i Norge ska ha smittats av svininfluensan, och dom misstänks ha smittats av människor. Rimligtvis borde väl sjukdomen då kallas för människoinfluensan.

12 september 2009

Skattesubventionerad företagsamhet

I en intressant artikel i DN står det om hur hemtjänsten i en del av Stockholm avknoppats och sålts till de två chefer som tidigare drivit verksamheten i kommunen. Verksamheten såldes för den imponerande summan av 69 500 kr vilket skulle motsvara värdet av de begagnade möblerna. Affären försvaras av ansvariga politiker med att det inte går att ta betalt på annat sätt eftersom man inte vet hur många av pensionärerna som väljer att följa med till den nya vårdgivaren.

Utifrån den tankegången kan ju aldrig företag säljas för andra summor än det som motsvarar värdet av inventarier och fastigheter, eftersom man ju aldrig kan veta hur många kunder man får kvar efter affären. Självklart är detta kvalificerat trams. Alla företag och verksamheter säljs och ska säljas utifrån den framtida vinstpotential som finns vilket innebär att det samlade värdet av den kundstock som finns ska vara vägledande för priset.

Personligen är jag mycket positiv till privata alternativ och valfrihet inom den offentliga sektorn. Dock får aldrig detta ske genom att skattebetalarna ska subventionera verksamheten för företaget som köper den. Priset ska självklart baseras på marknadsmässiga principer så att skattebetalarna får tillbaka så stor del som möjligt av värdet av de investeringar man gjort i form av kompetensutveckling, personalvård, kundrelationer och inventarier. Vid utförsäljning till uppenbara underpriser borde de beslutande politikerna bli personligt återbetalningsansvariga till skattebetalarna. Det om inget annat borde få även politiker att förstå hur viktigt det är att marknadsmässiga principer även ska gälla vid avknoppning av offentlig verksamhet.

23 augusti 2009

Stockholm 17 augusti

Familjen Norling på Stockholmsbesök fyra dagar. Detta gjorde vi dag 4.

Dagens första begivenhet blev ett besök på Stockholms slotts representationsvåningar. Två våningar salonger, ceremoniella rum och gamla vackra möbler är intressant och vackert men blir lite tröttande i längden att se på. Informativa skyltar gjorde att någon guidad visning absolut inte är nödvändig. Ett av rummen var faktiskt nyinrett för bara några år sedan och skulle återspegla en svensk sommardag, och visst är det kul att se en moderna rojalistisk design. Betyg 3.

Skattkammaren låter mäktigare än den är. Två små rum med lite riksvapen, svärd, kronor för kungar, drottning, prinsar och prinsessor och en och annan klädedräkt. Sevärt absolut men hade jag betalat separat för detta hade jag nog känt mig lite lurad. Betyg 3.

1697 brann gamla Stockholms slott, som hette just Tre Kronor. Museet Tre Kronor har just det gamla slottet och livet där från 1200-talet fram till 1697 som inriktning och ligger inhyst i källaren som överlecde branden. Miljön och en film om slottets utveckling skapar en behagligt gammaldags känsla och utställningen är intressant men känns inte riktigt färdig och den röda tråden är inte uppenbar. Betyg 3.

Storkyrkan i Stockholm med den fantastiska vädersolstavlan såg jag otroligt mycket fram emot. Tyvärr vägrades vi inträde med motiveringen att våra kort inte gällde där, trots att det stod i broschyren att entré till Storkyrkan ingick. Den äldre kvinnan vid entrén envisades också att svara oss på knagglig engelska (typ svengelska) trots att vi pratade svenska med henne. Märkligt bemötande. Vi har klagat och fått bekräftat att Storkyrkan ingick och inväntar nu Storkyrkans förklaring till det inträffade. Betyg 0, vilket är i högsta laget.

Stockholmsbesöket avslutades men en båtrundtur Djurgården runt. Inspelad guidning som kunde avlyssnas på olika språk där man kunde välja mellan Hasse Alfredsson, Pia Johansson eller en något roligare variant för alla barn med Markoolio. Mycket intressant med fakta om både området och om husen vi passerade. Betyg 4.

I Livrustkammaren har alla möjliga historiska föremål samlats som har anknytning till Sveriges krigiska förflutna. Gamla rustningar, utskyckade hästdockor och allehanda kungliga uniformer och utstyrslar. Extra plus till delen där barn (och vuxna) kan klä ut sig i tidstypiska kläder. Betyg 3.

19 augusti 2009

Stockholm 16 augusti

Familjen Norling på Stockholmsbesök fyra dagar. Detta gjorde vi dag 3.

Drottningholms slottsteater tar bara emot besökare på guidade turer. Vi valde att gå på en guidad tur på svenska, som också genomfördes på svenska trots att halva gruppen bestod av icke svensktalande personer. Guidningen genomfördes med entusiasm och värme och innehöll många roliga detaljer som man normalt inte kan läsa sig till, och större delen av turen satt vi i bänkarna inne i teatern. Extra plus för att William och Samuel fick gå bakom scen och demonstrera hur den konstgjorda vinden och åskan framkallades. Betyg 4.

Drottningholms slott fick vi nästan springa till från slottsteatern. Dom guidade visningarna verkade nämligen inte koordinerade särskilt bra så tiderna för dom gick in i varandra. Slottet är en fantastisk miljö där man kan ströva fritt runt bland rummen. Den guidade visningen var väl genomförd och innehöll en helt del intressant information men guidens stela framtoning gjorde turen mindre levande än den kunde blivit med en livligare dito. Betyg 3.


Promenaden till Kina Slott gick genom den otroligt vackra slottsparken och vi gjorde ett kort uppehåll vid ett gammlt stenhus för att fika. Tyvärr tog dom inte kort och vår begränsade kontanta likviditet gjorde att vi fick dela på två våfflor och två drickor. Vi blev trots allt ganska nöjda men jag tycker det är lite dåligt att caféet använde engångsmuggar av plast.

Kina Slott är ett av de märkligare slotten i svensk historia. En guidad tur här är en absolut nödvändighet för att få veta mer om bakgrunden, hur slottet användes och hur man levde. Miljöerna är fantastiska även om mycket av det kinesiska inte är alldeles verklighetstroget. Ett extra plus i upplevelsen var ett besök i viskrummet på våning två där guiden demonstrerade vilka två punkter i rummet man skulle stå på för att kunna höra allt som viskades där inne. Betyg 4.

18 augusti 2009

Stockholm 15 augusti

Familjen Norling på Stockholmsbesök fyra dagar. Detta gjorde vi dag 2.

Vi började dag 2 med Vasamuseet. Att se ett skepp som legat på havets botten i 333 år och som omsorgsfullt restaurerats för att bevaras för framtida generationer. Ett flertal utställningar både om båten, arbetet med att rädda den, om livet ombord, om livet i Sverige på 1600-talet och inte minst en fantastisk utställning om vad man kunnat utläsa av de skelett med tillhörigheter som hittats, både avseende längd, hälsa och sociala förhållanden gör Vasamuseet till ett måste när man besöker Stockholm. Tyvärr missade vi den guidade visningen på svenska men det stora antalet kärnfulla informationsskyltar gör att det inte känns nödvändigt. Betyg 5.
Ett långt stenkast från Vasamuseet ligger Junibacken. Välgjorda miljöer och en småtrevlig Pippi Långstrumpföreställning ger plus, men den malplacerade restaurangen gav ett märkligt intryck. Både vi och våra barn kändes lite för gamla men det är säkert en stor upplevelse för mindre barn. Att man i restaurangen använde engångsmuggar av plast och icke miljömärkta servetter ger en något fadd eftersmak. Betyg 3.
Liljevalchs konsthall har i sommar satsat på en IKEA-utställning och den var nog resans stora behållning för min del. IKEA-möbler och prylar från sex decennier hade samlats i konsthallens många rum och en guidad visning genomfördes med ett glödande intresse och okända detaljer från IKEA:s historia. Inte minst företagets insatser inom designområdet lyftes fram och man visade flera gånger att IKEA ligger långt fram när det gäller trendkänslighet och nytänkande. Här hade jag kunnat gå en bra stund till, bara väggen med alla IKEA-kataloger hade varit värd en egen timme. Betyg 5.
Skansenakvariet var på flera sätt en förtjusande upplevelse. Dels för att det alltid är kul att se stora akvarier med krokodiler och fiskar, konstgjorda öknar med råttor och andra ökendjur och burar med exotiska fåglar men det som verkligen sätter extra spets på upplevelsen är promenaden genom lemurburen där man får se upp var man sätter fötterna för att lemurer som går runt bland besökarna och givetvis den avslutande möjligheten att klappa en livs levande orm. Betyg 4.


Skansen får nog ses som ett måste för Stockholmsbesökaren. På Skansen, som är världens äldsta friluftsmuseum, kan man se ett stort urval byggnader som flyttats dit från hela Sverige. Skansen är ett stort område men det känns ändå väl sammanhållet och ett gott urval av historiskt intressant byggnader, grönområden och djurpark med levande djur från runtom i Sverige. Lägg därtill ett underbart väder och en småtrevlig tur med områdets minitåg så var det en underbar eftermiddag. Betyg 4.

Stockholm 14 augusti

Familjen Norling på Stockholmsbesök fyra dagar. Detta gjorde vi dag 1.

Dansmuseet var en riktigt positiv upplevelse med utställning om dans från världens alla hörn. En särskilt intressant del handlade om Svenska baletten i Paris 1920-25. Gamla filminspelningar och informativa skyltar höjde upplevelsen. Betyg 3.

Promenad i Gamla Stan inleddes inte ens bra. Den kvinnliga guiden Eva började med att försöka få hela gruppen att acceptera att hela guidningen endast skulle hållas på engelska trots att det fanns barn i gruppen. Efter att ha konstaterat att turen skulle hållas både på svenska och engelska var hon noggrann med att informera om att det fanns massor vi inte skulle hinna tala om. Guidningens sakinnehåll var varken levande eller djupare informativt, personligen hörde jag inget jag inte redan visste. Gamla stan och dess miljöer är dock levande historia i sig och platserna som besöktes var väl valda. Betyg 2.
Stockholm Panorama med buss var rikigt trevligt. Inspelad guidning som kunde avlyssnas på olika språk, och med ett innehåll som skapade både engagemang och intresse. Bussen kändes fräsch och bekväm och den valda turen skapade en tilltalande helhet. Tyvärr kom vi i sista stund till bussen och fick inte plats på övervåningen vilket begränsade vår sikt och försämrade upplevelsen en aning. Betyg 4.

Dags att avskaffa dricks

Dricks måste vara ett anmärkningsvärt gammaldags och föråldrat system. Att man vid vissa tillfällen när man köper en tjänst inte ska betala det överenskomna priset utan lägga på några procent är både märkligt och inte minst moraliskt tveksamt.

Grundläggande måste vara att de löner som betalas i alla branscher ska vara marknadsmässiga och socialt accepterade, dvs att det ska gå att leva på sin lön. Den som är anställd ska självklart aldrig vara utlämnad åt om kunderna lägger på några kronor extra på räkningen eller inte. Att en bransch generellt betalar så låga löner att de anställda inte kan försörja sig utan kundernas godtycke är ju direkt förnedrande, både för personal och arbestgivare.


Dessutom riskerar man som kund att bli sedd som snål för att man faktiskt betalar det överenskomna priset, på samma sätt som att man inte lägger på några kronor till kassörskan när man handlar sin middagsmat på ICA. Därutöver är det troligt att dricksen i många fall går direkt in i svarta kassan, för till att börja med är beloppet givetvis momspliktigt och ska momsredovisas. Därefter ska arbetsgivaravgifter och prelinimärskatt betalas på beloppet innan personalen kan få sin del av dricksen.


Frågan då blir förstås, vem är arbetsgivaren? Dricks kan inte ses som en gåva då en gåva förutsätter att krav på motprestation inte föreligger. Om dricksen betalas till företaget (restaurangen, taxibolaget etc) har de anställda, som ju dricksen är till för, ingen rätt till pengarna överhuvudtaget. Det är upp till arbetsgivarens goda vilja att betala ut dricksen till personalen eller inte. Om man ser dricksen som en anglägenhet mellan kunden och den anställde blir det kunden som är arbetsgivare och ska redovisa detta till Skatteverket. Med andra ord är dricks troligen till största delen av svart inkomst som inte redovisas till Skatteverket och skattefusk är väl inget som gemene man vill bidra till. Den enda rimliga slutsatsen är att dricksen som system måste avskaffas.


En annan liknande företeelse är dumheterna med presenter till lärarna vid läsårets slut. För föräldrarna liknar det inget annat än en obligatorisk avgift att bidra med några tior till presenter till en yrkesgrupp som redan får betalt för att göra sitt jobb. I många andra branscher hade det varit otänkbart att de enskilda kunderna skulle skramla pengar för att köpa en present till personalen vid årets slut. Uppskattning kan man visa ändå, och om man nödvändigtvis ska ge lärare presenter kanske man ska selektera det till de som gjort en insats under året som går utöver vad man vanligtvis kan begära och därmed faktiskt förtjänat en blomma med tillhörande intressant prydnadsfigur.

Kapitalismens fula ansikte

Så visar då upphovsrättskapitalisterna sitt fula ansikte till slut. Och inte var det heller dom jag trodde att det skulle vara.

Häromdagen betalades ersättningarna till upphovsmännen ut för det första halvårets streamade Spotifyspelningar. Föga förvånande var det inga stora summor pengar som betalades ut med tanke på den korta livslängd som Spotify haft, men minst en artist blev ändå fruktansvärt upprörda över den i hans ögon anmärkningsvärt låga ersättningen. Denna någon var ingen mindre än Magnus Uggla.

Det märkliga är att Magnus Uggla alltid månat om sin image som varande utanför etablissemanget och som en person som medel-Svensson ska kunna identifiera sig med. Magnus Uggla som tveklöst tillhör dom personer som tjänat bra med pengar på sin musik då han var som mest produktiv under musikbranschens guldår då brist på konkurrens och stor självgodhet gjorde att priserna för en CD passerade 200 kronorsgränsen.

Att det är just Magnus Uggla som blev så upprörd är ett tecken på att hans image är just inget annat än tom image. En tom image utan annat innehåll än girighet och egoism utan förståelse för att framtiden för musikbranschen ligger just i att förstå och använda de tekniska lösningar som framtidens musikkonsumenter efterfrågar.

14 augusti 2009

Fantastiskt bra


Aloha from Hell "Don't gimme that"


Kelly Clarkson "My life would suck without you"

Nigeriabrev och annat båg

Enligt tidningarna har Citibank gått på en avancerad form av nigeriabrev. Som vanligt sägs att kunderna hålls skadelösa.

Visst är det märkligt att bankerna verkar ha en depå pengar liggande i väntan på att användas vid nigeriabrev, skimning och andra bedrägerier. För bankernas lögner om att kunderna hålls skadelösa kan bara vara sant så länge det inte finansieras genom de intäkter man får in genom bankverksamheten i form av räntor och avgifter. För så länge det är detta som betalar bedrägerierna är det definitivt inte kunderna som hålls skadelösa.

Kan det bli guld?

IFK Göteborg leder Allsvenskan trots den senaste tidens klena resultat. En del av förklaringen är givetvis att man tappat Mattias Bjärsmyr och Pontus Wernbloom till utlandet men långtidsskadorna på Robin Söder, Niklas Carlsson och Adam Johansson är nog en ännu större förklaring då det var väntat att de två första skulle försvinna.

Jag tror ändå att IFK kommer att vara med och slåss till slutet av serien trots att halva startelvan från april har bytts ut.

10 augusti 2009

Svensk ekonomi bättre än väntat

Ett drygt år kvar till nästa riksdagsval och regeringspartierna med Moderaterna i spetsen börjar tala om att svensk ekonomi ser bättre ut än väntat och att det finns pengar som kan satsas på vård, skola och omsorg, mer pengar till pensionärer och sänkta skatter.

Inte för att jag har något emot att få ytterligare sänkt skatt men jag anser att det i dagsläget finns bättre saker att lägga pengarna på. Skattesänkningar kan vänta tills det finns ett överskott i statens finanser.

Samtidigt kan jag inte låta bli att undra om svenska arbetstagare är medvetna om att utan regeringens skattesänkningar hade varje person haft nästan 1 000 kr mindre att röra sig med per månad än man nu har. Jag misstänker att dom flesta är lyckligt ovetande det, medan dom fortsätter klaga på att man fått ett par hundralappar i höjd a-kassa.

Fårup regniga sommarland

I vår familj har vi en tradition. En tradition som vi upprätthållit ända sedan Cassandra var liten. En sommardag om året åker vi en dagstur till Fårup Sommarland och roar oss kungligt. Varje år brukar vi ha vädrets makter på vår sida och kunna undvika regn och till en början såg det ut att gå lika väl i år.

Solen sken på oss medan vi gick skattjakten och det fanns heller inga tecken på regn när vi uppsökte grillplatsen för att tillaga våra medhavda hamburgare på de stora grillar osm finns utplacerade. Först senare på eftermiddagen kom regnet, eller jag kanske borde säga vattenfallet.

Regnet vräkte ner med en våldsam kraft som jag sällan skådat. Vi lyckades ta skydd under ett tak vid skjutbanan/hästridningen men insåg att helt utan att bli blöta kunde vi inte ta oss till bilen. Så när regnet verkade lugna sig efter en halvtimme bestämde Susanne att nu fick vi ta chansen att ta oss till bilen. I raska takt gick vi mot bilen då vi insåg att gångvägarna här och var blockerades av gigantiska vattenpölar som bildats av regnet. Vi fick ta av oss skorna och vada genom vatten till anklarna för att ta oss fram.

Trots att vi var tvungna att avbryta våra nöjen lite tidigare än planerat körde vi inte ut från området mer än marginellt tidigare än vanligt. Vi var något tidigt tillbaka till Fredrikshamn men ägnade tiden åt några mindre inköp. Men efter alla år av sol och bra väder kan man nog säga att efter årets väta har vi i genomsnitt upplevt ett stilla duggregn mot våra huvuden när vi besökt Fårup Sommarland.

3 augusti 2009

Hängande spårvagnar



Wuppertals hängande spårvagnar, 12 meter över floden och 8 meter över gatan. Fascinerande.

30 juli 2009

Vinnande spelstil

Malmö FF värvade häromdagen den 18-årige talangen Ivo Pekalski och han säger nu i en tidningsintervju att "Malmö spelar fotboll så som fotboll ska spelas".

Jag kan inte annat än hålla med. Jag tycker också det är förträfflig fotboll som spelas så länge Malmö fortsätter att förlora och misslyckas med att göra mål.

13 juli 2009

Karriärmöjligheter

Jag inser att en alternativ karriärmöjlighet har öppnat sig efter mitt liv som trafikchef. Lönen skulle jag inte ha något emot, men uniformen kan vara i varmaste laget, inte minst för mig som är lite känslig för värme.

Storebror vill se dig ännu mer

Det är märkligt att det inte verkar finnas något slut på EU:s längtan efter att kontrollera sina medborgare. I det så kallade Stockholmsprogrammet är syftet att informationsutbytet mellan EU-länder ska utökas och förbättras och resultatet av det kan bli att man inom EU ska ha gemensam tillgång till dataregistrerade uppgifter om sina medborgare. Detta innebär stor skillnad inte minst då det normalt finns betydligt mer datatregistrerade uppgifter om exempelvis en svensk än om en fransman.

Syftet är enligt direktiven att bekämpa brott, och från svenskt håll framhåller man behovet av att kunna väga in integritetsaspekten. Vis av erfarenhet vet vi ju alla att detta ofta kommit att väga lätt vid tidigare svenska lagändringar, som exempelvis ipredlagen.

2 juli 2009

En hyllning till Lily Allen

En hyllning till dom tre fantastiska singlarna som hittills släppts från Lily Allens senaste album.


Not fair


Fuck you


The Fear

Ytterligare en räntesänkning

Marknaden reagerade oväntat nog med förvåning över Riksbankens senaste räntesänkning till 0,25 %. Men var det verkligen så oväntat?

Personligen är jag tveksam till om sänkningen verkligen behövdes. Läget har stabiliserats och ljuset i slutet av tunneln kan faktiskt skönjas. Men så oväntat tycker jag inte att det var.

Riksbanken har sedan lång tid tillbaka haft svårt att reagera i realtid. Man vägrade se tecknen till kris i ekonomin och fortsatte höja när alla sa att dom borde börja sänka räntan. Att man nu väljer att sänka räntan när allt fler är tveksamma om nödvändigheten borde inte förvåna särskilt många.

17 juni 2009

En riktigt medeltida lagstiftning

Litauens parlament godkände häromdagen en lag mot "främjadet av homosexualitet" eftersom sådan information anses skada ungdomars mentala och fysiska hälsa. Beslutet visar om inte annat att parlamentsledamöternas mentala hälsa redan är svårt skadad och allvarligt talat få är frågan om inte Litauen borde isoleras från sina europeiska grannar tills man antar en lagstiftning som kränker människor utifrån kön, religion, funktionshinder eller sexuell läggning. Den lag man nu antagit är inte värdig ett modernt samhälle.

6 juni 2009

Namnbyte

Antipiratbyrån jurist Henrik Pontén har av någon skojfrisk person fått sitt namn bytt i folkbokföringen till Pirate Pontén. Han gillade inte tilltaget och har därför vänt sig till Skatteverket för att få namnbytet hävt.

Ett tips till den före detta Henrik Pontén skulle kunna vara att istället lägga till ytterligare ett namn, Anti Pirate Pontén.

30 maj 2009

Humor

Svenska folket har humor. På annat sätt kan jag inte tolka att Victor Pettersson kunde röstas till final i Talang. Jag kan verkligen inte se hur människor runt om i landet kan tycka att hans anmärkningsvärt svaga falsksång kan vara värd en finalplats, för inte ska han väl bedömas annorlunda bara för att han är ett barn.

Jag har egentligen ingen påtaglig egen åsikt i frågan, men i den semifinal jag så var Victor Pettersson det överlägset svagaste numret.

26 maj 2009

Fuktigt

Det är varmt, fuktigt och jag är klibbig över hela kroppen. Det måste helt enkelt vara åska på väg.

3 maj 2009

Pop-i-topp maj 2009


Sugarplum Fairy "You can't kill rock'n'roll"


Lily Allen "Fuck you"

2 maj 2009

En socialdemokrati i kris

Svensk socialdemokrati är i kris. Vi har under de senaste åren haft en borgerlig regering som visat sig ha en målmedvetenhet och en enhetlig linje som vi tidigare inte har skådat. Trots krisen har regeringen stärkts i opinionsundersökningar medan oppositionen försvagats.

Mona Sahlin framstår definitivt inte som en samlande kraft. Thomas Östros känns som en stel och tråkig akademiker utan kontakt med den normala människan. Finansminister Anders Borg däremot framstår alltmer som en förspråkare för den vanliga människan när han inte drar sig för att kritisera traditionellt borgerliga stödgrupper som Svenskt Närlingsliv, eller uppmanar hela svenska folket att kräva bättre villkor av sin bank.

Den facklig-politiska samverkan med LO känns också som allt mer hämmande för en socialdemokrati som på något sätt kommit i otakt med vår tid. Wanja Lundby-Wedins misstag AMF-affären är både pinsam och märklig och hennes ovilja att be om ursäkt påminner starkt om tobleroneaffären.

I ärlighetens namn undrar jag hur en så splittrad opposition ska kunna samla ihop sig inför valet 2010.

28 april 2009

Very special smeknamn

Jag hörde i TV häromdagen att den svenske löparstjärnan Mustafa Mohamed kallades "Musse" som smeknamn.

Det bekräftar det jag alltid har misstänkt, att Musse Pigg egentligen heter Mustafa Pigg.

14 april 2009

Inflation och räntor

Dagens inflationsrapport visar att den svenska prisutvecklingen sjunker snabbt och att vi redan innan sommaren kommer att se negativa värden, dvs deflation. Att Riksbanken sänker räntan i nästa vecka står utom allt rimligt tvivel, frågan är bara om det blir 50, 75 eller 100 punkter. Dagens inflationsrapport ökar sannolikheten att det blir något av de senare.

4 april 2009

Rättvist eller orättvist

Anders Bergström, ordförandei kommunals a-kassa ondgör sig i tidningen över hur orättvist det är att a-kasseavgiften blir högre när fler blir arbetslösa. Ärligt talat förstår jag inte alls vad han menar för det är ju faktiskt så alla försäkringar fungerar.

Bor du i ett område där många brott begås får du betala en högre hemförsäkringspremie. Kör du en skadedrabbad bil får du betala högre trafikförsäkringspremie. Helt logiskt får du också en högre premie på din arbetslöshetsförsäkring om du jobbar inom ett område med högre risk för arbetslöshet.

Nästa steg borde bli att differentiera a-kassan även geografiskt. Bor du i en landsdel med hög arbetslöshet ger även detta en högre avgift. Mycket rättvisare än så kan det väl inte bli?

2 april 2009

Ryssland: Anastasia Prikhodko "Mamo"

Tyskland: Alex Swings Oscar Sings! "Miss kiss kiss bang"

England: Jade Ewen "It's my time"

Spanien: Soraya "La Noche Es Para Mí"

Frankrike: Patricia Kaas "Et S'il Fallait Le Faire"

Nederländerna: The Toppers "Shine"

Estland: Urban Symphony "Rändajad"

Ukraina: Svetlana Loboda "Be my Valentine"

Albanien: Kejsi Tola "Carry me in your dreams"

Moldavien: Nelly Ciobanu "Hora din Moldova"

Litauen: Sasha Son "Love"

Grekland: Sakis Rouvas "This is our night"

Azerbajdzjan: AySel & Arash "Always"

Ungern: Zoli Ádok "Dance with me"

Slovenien: Quartissimo feat. Martina "Love symphony"

Danmark: Brinck "Believe again"

Slovakien: Kamil Mikulčík & Nela Pocisková "Let tmou"

Cypern: Christina Metaxa "Firefly"

Norge: Alexander Rybak "Fairytale"

Polen: Lidia Kopania "I don't wanna leave"

Serbien: Marko Kon & Milaan "Cipela"

Lettland: Intars Busulis "Probka"

Irland: Sinéad Mulvey & Black Daisy "Et Cetera"

Kroatien: Igor Cukrov feat. Andrea "Lipea tena"

31 mars 2009

Bosnien & Herzegovina: Regina "Bistra voda"

Malta: Chiara "What if we"

Portugal: Flor-de-lis "Todas as ruas do amor"

Finland: Waldo's people "Lose control"

Rumänien: Elena "The balkan girls"

FYR Makedonien: Next Time "Neshto shto ke ostane"

Island: Yohanna "Is it true?"

Bulgarien: Krassimir Avramov "Illusion"

Israel: Noa & Mira Awad "There must be another way"

Turkiet: Hadise "Dum tek tek"

Schweiz: Lovebugs "The highest heights"

Andorra: Susanne Georgi "La teva decisio"

Armenien: Inga & Anush "Jan Jan"

Sverige: Malena Ernman "La Voix"

Vitryssland: Petr Elfimov "Eyes that never lie"

Belgien: Copycat "Copycat"

Tjeckien: Gipsy.cz "Aven morale"

Montenegro: Andrea Demirovic "Just get out of my life"

28 mars 2009

Portugal-Sverige 73 min

Glenn Hysén måste vara Sveriges sämsta sportkommentator alla kategorier. Han ser inget, kan uppenbarligen ingenting om fotboll och det är ytterst sällan det känns som att han och jag ser samma match. Snälla Viasat, det måste finnas någon annan som ni kan anlita.

18 mars 2009

1984

Storebror ser dig. Och inte bara ser dig utan kräver att även andra ser dig åt honom, så att storebror ska kunna veta exakt vad du gör. För allvarligt talat börjar det bli mycket saker som känns integritetskränkande nu.

Sedan tidigare har införts lagstiftning som innebär att staten får signalspana på alla typer av kommunikations om passerar landsgränsen, vilket i praktiken innebär att man har rätt att läsa alla mail och liknande. Krav har införts på mobiloperatörer att lagra information om telefonsamtal och sms för att staten i efterhand kostnadsfritt ska kunna begära ut informationen och IPRED-lagen ger möjlighet för privata intressenter att få reda på vem som döljer sig bakom ett IP-nummer. Storebror ser dig.

Sedan i söndags har banker och försäkringsbolag en skyldighet att ställa frågor till personer som kommer och vill sätta in större summor kontant. Den enskilde har då en skyldighet att kunna redovisa varifrån man fått dessa pengar. Större och större förresten, betydligt lägre belopp än 10 000 kr bör komma i fråga när det gäller detta. Bankerna har dessutom skyldighet att utreda och rapportera misstankar om att kontanta pengar inte kommits över på ett lagenligt sätt.

Jag kan i och för sig förstå att man vill komma åt brottslighet, men det får inte gå överstyr och bli ett totalitärt kontrollsamhälle. Det har tidigare väckts förslag från centralt EU-håll att bloggare ska åsikstregistreras och avanonymiseras. Detta gör att man behöver se dessa lagändringar som en helhet och inte bara varje liten lagändring och storebrorsfason, som var och en för sig nästan kan ses som lite harmlös.

Risken finns att vi tids nog har långtgående skyldigheter om redovisning gentemot staten. Vad kan komma att krävas? Om vi idag måste redovisa varifrån vi fått pengarna vid större kontantinsättningar, vad finns det då som säger att vi inte kommer att tvingas göra samma sak i framtiden med uttag. Jag ser bilden av mig själv hur jag vill ta ut 5 000 kr kontant men jag vet inte ännu exakt vad jag ska ha pengarna till och den vänliga bankpersonalen nekar mig detta då jag måste redovisa hur pengarna ska användas innan jag kan få dem. Eller blir vi skyldiga att föra kassabok, eller öppen redovisning i samma form som företag och att vi måste bifoga det med vår deklaration. Jag ser framför mig hur jag får skattetillägg för att myndigheterna anser att jag använt pengarna till något etiskt eller moraliskt klandervärt.

Självklart är det viktigt att bekämpa brottslighet men vi måste värna den personliga integriteten. Jag vill inte att samhället ska kunna se exakt hur jag använt mina pengar, vem jag ringt, när jag skickat sms eller vilka sidor jag besöker på webben. Men just nu är vi på väg åt motsatta hållet, för storebror har vuxit upp och sett sina möjligheter och han vill nu se dig mer än någonsin tidigare.

17 mars 2009

Män lever sämre - men mår bättre

I dagens Metro finns en artikel om att män lever sämre än kvinnor men trots detta upplever sig må bättre, och inte minst så har man färre sjukdagar än kvinnor. Följande framkom i artikeln angående mäns hälsa:
-11 % röker dagligen och 20 % snusar dagligen. Jag varken röker eller snusar så där lever jag bättre.
-33 % under 30 år dricker ohälsosamt mycket alkohol och 25 % av de välutbildade männen gör detsamma. Jag är iofs inte under 30 längre men har inte druckit särskilt mycket alkohol sedan gymnasietiden. Samtidigt tillhör jag den välutbildade delen av befolkningen numera till min stora glädje. Det jag dricker ligger långt under gränsvärdena för ohälsosamt så där lever jag också bättre.
-12 % av alla män har någon gång använt cannabis. Det har jag aldrig gjort så även här lever jag bättre.
-61 % av männen spelar på någon form av lotteri minst en gång om året. För min del förekommer postkodlotteriet och tips eller lotto någon gång per år. Betyder det att jag lever bättre eller sämre?
-50 % av alla män är överviktiga. Jodå, lite överviktig är jag allt även om jag sliter hårt med det.
-65 % utför dagligen någon form av fysisk aktivitet. Om att gå räknas med så gör jag det också.
33 % av männen äter för lite frukt och grönt. Det äter jag dagligen så även där lever jag ganska bra.

Dessutom mår jag förträffligt. Mitt liv är en underbar plats att vara på. Och sjukskrivningar har jag två dagar totalt de senaste fem åren.

14 mars 2009

Bonus

Det går dagligen att läsa i tidningarna om bonusar och rörliga löner till chefer i olika företag. Jag måste erkänna att jag ibland är betydligt mindre upprörd över bonusar än många andra, och som i fallet med AMF Pension ser jag att VD:n totallön inklusive bonus var 3,3 Mkr vilket motsvarar en månadslön på 275 000 kr. En månadslön som jag faktiskt inte finner orimlig.

Däremot är hela systemet med bonusar förkastligt. En grundläggande förutsättning för bonus (eller rörlig lön) måste vara att det finns en vinst att fördela. Har företaget gått med förlust måste det vara självklart att ingen bonus kan betalas ut alls. Dessutom tror jag inte på att bonus och rörlig lön leder till en bättre arbetsinsats. För vidare diskussion om det rekommenderas jag alla att läsa om Hertzbergs tvåfaktorteori om motivation i arbetet.

28 februari 2009

Melodifestivalen 2009, deltväling 4

...och deltväling 4

1. Sahlene & Maria Haukaas Storeng "Killing me tenderly"
2. Sarah Dawn Finer "Moving on"
--------------------------------------------------------
3. Agnes "Love love love"
4. Malena Ernman "La voix"
--------------------------------------------------------
5. Star Pilots "Higher"
6. Susanne Alfvengren "Du är älskad där du går"
7. Next 3 "Esta noche"
8. Thorleifs "Sweet kissin' in the moonlight"

Melodifestivalen 2009, deltväling 3

Mitt tyckande denna deltävling:

1. BWO "You're not alone"
2. EMD "Baby goodbye"
-----------------------------------
3. Maja Gullstrand "Här för mig själv"
4. Velvet "The queen"
-----------------------------------
5. Molly Sandén "Så vill stjärnorna"
6. Sofia "Alla"
7. Mikael Rickfors "Du vinner över mig"
8. Rigo % the Topaz Sound "I got u"

Melodifestivalen 2009, deltväling 2

Så här tyckte jag att det skulle ha slutat:

1. Måns Zelmerlöw "Hope and glory"
2. Jennifer Brown "Never been here before"
-------------------------------------------
3. Lasse Lindh "Jag ska slåss i dina kvarter"
4. HEAT "1000 miles"
-------------------------------------------
5. Lili % Susie "Show me heaven"
6. Cookies n beans "What if"
7. Amy Diamond "It's my life"
8. Markoolio "Kärlekssång från mig"

25 februari 2009

Kåroobligatorium

Den 1 juli 2010 avskaffas äntligen kårobligatoriet i Sverige. För oss som tror på föreningsfrihetens grundläggande principer om rätten att själv välja om man vill vara medlem eller inte är detta en viktig händelse i Sverige.

Jag är dock inte emot Studentkåren i sig. Däremot anser jag att alla föreningars existensberättigande bygger på att man har en verksamhet som är till för medlemmarnas bästa. Därför ser jag med tillförsikt fram emot att som svar på frågan om varför man ska vara medlem i elevkåren få höra om den kundorienterade och elevnyttiga verksamhet man bedriver och inte som i dag en standardharang om att det är för att det enligt lag är obligatoriskt.

24 februari 2009

Semlor

Idag 24 februari infaller fettisdagen i år vilket är den traditionella dagen då man började äta semlor. Förr i tiden kunde det få allvarliga konsekvenser om man sålde semlor före fettisdagen, man kunde t o m bli polisanmälda med rättsliga följder.

Semlan introducerades på 1700-talet då man gjorde den kilformad och kokade den mandelmassefyllda bullen i mjölk innan man åt den. Först under 1800-talet kom man att äta den utan kokning men då med varm mjölk, kanel och socker till. Bruket att fylla den med grädde kom först vid 1900-talets början men var inte "standard" förrän på 30-talet.

17 februari 2009

Kronan som sjönk som en sten

Kronan föll inte mindre än 23 öre mot dollarn idag. En dollar kostar därmed 8:78, vilket är den högsta noteringen på sex år.

I Sverige betalar vi just nu ett högt pris för vårt nej till euro. I realiteten har en gigantisk devalvering genomförts, i samma storleksordning som de hårt kritiserade devalveringarna i 80-talets början. I och för sig har vi något lägre räntor än övriga Europa, men skillnaden i ränta är övergående vilket knappast följderna av kronans fall är.

Det lilla landet Sverige i norra Europas utkanter är på väg att bli Europas fattiglappar, samtidigt som hundratusentals svenskar fortfarande är övertygade om Sveriges storhet och ledande position i världen. Det är dags att vakna upp nu.

10 februari 2009

Dagens riksbanksmöte

Idag har Riksbanken sitt penningpolitiska möte och beslutar om räntan. Trots att man tidigare sagt att räntan inte ska sänkas mer talar allt för att det blir ytterligare en sänkning när beslutet offentliggörs i morgon.

Jag tror att Riksbanken överraskar oss igen genom att sänka mindre än marknaden tror, eftersom man vill visa att förhållandena är på väg tillbaka till det normala igen. Min gissning blir därför en minskning med "bara" 50 punkter.

9 februari 2009

Melodifestivalen deltävling 1

Första deltävlingen kändes som vanligt tämligen medioker. Jag har svårt att tänka mig att någon av låtarna kommer att ha något med slutsegern att göra. Kvällens bästa var i mina ögon tre minuters oförglömlig magi med Freddie Wadling när han framförde en tolkning av Towa Carsons "Alla har glömt". Näst bäst tyckte jag var Petra Mede, som i vanlig svensk tradition blev illa åtgången av alla konservativa svenskar som även denna gång tyckte att det var bättre förr. Undrar hur många av dem som minns hur negativt Kristian Luuk togs emot under sina första melodifestivalprogram.

Min lista för kvällen är i alla fall:
1. Alcazar "Stay the night"
2. Emilia "You're my world"
-------------------------------------
3. Marie Serneholt "Disconnect me"
4. Nina Söderquist "Tick tock"
-------------------------------------
5. Caroline af Ugglas "Snälla snälla"
6. Jonathan Fagerlund "Welcome to my life"
7. Shirley Clamp "Med hjärtat fyllt av ljus"
8. Scotts "Jag tror på oss"

31 januari 2009

Welcome back, Mr Keynes

I både världen och Sverige har vi under de senaste årtiondena levt under ett allt större mått av nyliberalt tänkande när det gäller samhällets förhållande till invånare och företag. Givetvis i varierande grad, beroende på land, kultur och tradition men den genomsyrande åsikten bland ledande ekonomer har varit att statens inblandning alltid är av ondo och att det är bättre att låta den så kallade marknaden sköta sig själv och gynna detta med sänkta skatter. I grund och botten finns bara två skäl till att det finns skatter över huvudtaget, dels att staten behöver finansiera sin verksamhet och dels att staten ser skäl till att omfördela medborgarnas förmögenhet.

I Sverige har detta nyliberala tänkande, märkligt nog, varit en viktig beståndsdel i den politik som socialdemokraterna drivit under sina år vid regeringsmakten. Ett bärande exempel på detta har varit statens utgiftstak, låg inflation och krav på överskott på kommuner och landsting. Ett utgiftstak i en växande ekonomi leder med automatik till att staten måste spara och hålla tillbaka sina kostnader, och enda alternativet att inte skapa alltför stora överskott i de offentliga finanserna är att sänka skatten.

Det finns dock vissa problem med den nyliberala ekonomiska teorin. Den är under vissa perioder tillväxtmotverkande. Tillväxten är, oavsett vad vissa miljöpartister påstår, nödvändigt i varje välfärdssamhälle. Utan tillväxt finns ingen ökad gemensam förmögenhet att dela på och förbättrad levnadsstandard för medborgarna är inte möjlig att nå. Tanken är att om staten sänker skatter och inte lägger sig i marknaden kommer marknaden själv att maximera tillväxteffekter. Detta är sant, men maximeringen verkar även i motsatt riktning dvs även negativ tillväxt maximeras, och det är det som vi ser nu. Med jämna mellanrum brukar nyliberalerna trumma ut budskapet om att vi nu är inne i den eviga högkonjunkturen. Att lågkonjunkturer inte längre kommer att finnas, åtminstone inte några längre eller allvarligare. Självklart vill många tro att det är sant men det vi ser nu stämmer inte överens med den nyliberala teorin.

John Maynard Keynes var en engelsk ekonom som på 10, 20 och 30-talen lade fram en ekonomisk teori som fram till mitten av 70-talet blev den mest dominerande ekonomiska teori som världen har skådat. Enligt Keynes är det ofrånkomligt i ett kapitalistiskt samhälle att fallande efterfrågan och påföljande lågkonjunkturer uppstår. Vissa lågkonjunkturer blir värre än andra och att världsekonomiska depressioner uppstår med jämna mellanrum är också ett bistert faktum. Keynes modell utgick från att statens uppgift var att verka för en jämnare tillväxt. Detta skulle framförallt ske med hjälp av statsbudgeten och användning av skatter. I goda tider skulle staten motverka överhettning genom höjda skatter och minskade utgifter medan staten i dåliga tider skulle göra tvärtom för att öka människors köpkraft och förbättra tillväxten. Dock till priset av en högre inflation.

Det intressanta idag är ändå att återkomsten för Keynes idéer faktiskt leds av nyliberalernas starkaste fästen, USA och Storbritannien, ivrigt påhejade av många nyliberaler som ser nödvändigheten av att staten går in och räddar marknaden, den marknad som genom sin girighet och krav på stora och snabba vinster försatt världen i den kritiska situation som vi ser i dagsläget. Alla är dock överens om att marknaden ensam har inte förmågan att ta sig upp ur den kris som vi ser över hela världen idag, utan det krävs stora insatser från staten, insatser som i slutändan betalas av skattebetalarna.

Att en av de bärande tankarna i den nyliberala ekonomiska teorin har fallerat talar man gärna tyst om. Givetvis kommer nyliberalerna att tids nog ta tillbaka förlorad mark och om ett tiotal år hör vi säkert åter mantran om sänkta skatter, ingen statlig inblandning och evig högkonjunktur. Men åtminstone fram tills dess, välkommen tillbaka, mr Keynes.

27 januari 2009

Räntor

Miljöpartisten Gunvor G Ericson föreslår att Försäkringskassan ska betala ränta till mottagaren när en utbetalning tar längre tid än man rimligen kan kräva.

Ett mycket bra förslag i mina ögon, inte minst eftersom Försäkringskassan i vissa fall kan kräva återbetalningar med ränta. Frågan är om man inte till och med borde gå ännu längre genom att fastställa hur många dagar Försäkringskassan har på sig att effektuera en utbetalning, då fullständiga handlingar inkommit. Dröjer det längre borde inte bara ränta betalas utan även en straffavgift.

Men det känns osannolikt att staten skulle ta ett sådant beslut. Från statens sida brukar man bara gilla att införa sådana krav på kommunala myndigheter.

11 januari 2009

Pop-i-topp 2008

2008 års bästa låtar enligt den enväldige domaren Peter är:

1. Amy MacDonald "The is the life"


2. Duffy "Mercy"


3. Katy Perry "Hot'n'cold"


4. Veronica Maggio "17 år"


5. Sugarplum Fairy "The escapologist"


6. Sharleen Spiteri "All the tears I cried"

Sharleen Spiteri on iLike - Get updates inside iTunes



7. Per Gessle "Silly really"


8. Gabriella Cilmi "Sweet about me"


9. Amanda Jenssen "Amarula tree"


10. Beyonce "If a were a boy"


11. Veronica Maggio "Måndagsbarn"


12. Sahara Hotnights "In private"


13. Vincent "Miss blue"


14. Christina Aguilera "Keeps gettin better"
Music Videos by VideoCure


15. Nickelback "Gotta be somebody"


16. Pink "Sober"
Music Videos by VideoCure


17. Leona Lewis "Bleeding love"
Music Videos by VideoCure


18. Katy Perry "I kissed a girl"


19. Britney Spears "Break the ice"


20. Duffy "Rain on your parade"

Duffy - Rain On Your Parade

10 januari 2009

Mitt 2008

Årets aldrig gjort förut: Jag gifte mig. Det har jag aldrig gjort förut och kommer förhoppningsvis aldrig att göra igen.

Årets Nyårslöften: Se till att få färdigt boken.

Dödsfall 2008: Nej, jag lever fortfarande.

Årets Hälsa: Mycket bra.

Länder du besökt 2008: Tyskland, Belgien, Polen, Danmark.

Årets matupplevelse: Måste vara något som Susanne lagade, mumsig lasagne kanske.

Årets Lärdom: Det finns inga genvägar, bara hårt arbete.

Årets framgång: Hon svarade ja.

Årets äventyr: Givetvis bröllopet.

Årets Skada: Många och små som vanligt.

Årets Inköp: La Creuset-serien till köket. Så snygg.

Årets film: Mamma Mia var nog den mest roande filmen som jag sett 2008.

Årets Slöseri: Bilfärden till IKEA för att upptäcka att det var stängt...på årets sista dag dessutom.

Årets Glädje: Defintivt vårt bröllop

Årets Jul firades med: Familj och släkt.

Årets TV-Program: Dexter, Prison Break, Bones, Weeds, House mfl. Städnig hedersgäst på just den listan är givetvis Buffy.

Årets musik: Amy Winehouse och Duffy (...I don't know what you do, but you do it well, I'm under your spell...)blev nya favoriter. Veronica Maggio fantastiskt bra, men bästa låt blev Amy MacDonald "This is the life".

Årets Önskan: Att livet ska vara en bra plats att vara på.

Årets Födelsedagar: Mina svärföräldrar fyllde 60, William fyllde 10 och Cassandra fyllde 18. Själv fyller jag inte år längre utan har beslutat mig för att vara den evigt unge 37-åringen.

Årets sämsta: Riksbankens envishet att hålla fast vid att räntan måste höjas trots att alla utom dom till slut såg att läget var precis tvärtom.

Årets må bra: Påsk på en hotellanläggning i Polen. Häst och vagn till kyrkan, helstekt gris utomhus till kasubisk folkmusik.

Årets sedda Kändis: Henrik Ripa...han är kommunalråd i Lerum för alla som undrar. Med den nivån på kändisar kunde jag ju nästan hänvisat till min spegel.

Årets människa/or: Min fru som bytt jobb och gjort det på ett fantastiskt bra sätt. Jag är full av beundran.

Årets Blogg: http://susiesdag.blogspot.com/. Alltid lika läsvärd.

Årets krångel: Elgiganten. Dom är faktiskt inte riktigt kloka.

Årets inte gjort: Skrivit färdigt boken. 2009 ska den bli klar.

Årets flopp: Det måste vara börskursernas branta utförsåkning. Det kändes lite som det välkända ordspråket: "Le och var glad ty det kunde varit värre, och jag log och var glad och det blev värre."

5 januari 2009

Årets kallaste natt

Vår termometer visar att det var nästan -15 grader inatt. Det gör den till den kallaste natten vi har upplevt under den tid vi har bott i Floda. Just nu är det behagliga 11 minusgrader utanför fönstret.a

3 januari 2009

George W Bush

Om två veckor lämnar lillbusken över Vita Huset till Barack Obama. Dock kommer säkert vår värld att bli fattigare på minnesvärda citat och här nedan följer några av de mer underhållande:

"Sällan ställs frågan; lär sig våra barn någonting?"
Ja, det gör de alldeles säkert herr president.

"Jag vet att människa och fisk kan samexistera i fred."
År 2000 ger Bush sin bild av klimatfrågan med ovanstående lilla sanning.

"Det råder ingen tvekan i mitt sinne, inte en tvekan om att vi kommer att misslyckas."
En månad efter terroristattacken i New York var det här inte vad USA ville höra.

"Det vore ett misstag för USA:s senat att tillåta någon form av människokloning att komma ur denna kammare."
Presidenten manar till försiktighet med kloning av senatorer. Det är nog klokt tänkt.

"Våra fiender är innovativa och resursstarka, och det är vi också. De slutar aldrig tänka på nya sätt att skada vårt land och vårt folk, och det gör inte vi heller."
2004 förklaradade presidenten varför försvarsutgifterna måste öka. Övertygande eller hur?

"Det finns ett gammalt talesätt i Tennessee, jag vet att det är i Texas, troligtvis i Tennessee... som säger, lura mig en gång, skam på... synd om dig. Lura mig... och du kan inte bli lurad igen”.
September 2002. Texassonen Bush får inte riktigt till det gamla visdomsordet.

"Det var inte alltid självklart att USA och Amerika skulle ha en nära relation. Trots allt var vi i krig i 60 år... för 60 år sedan vi var i krig."
Japans premiärminister Junichiro Koizumi beöskte Vita Huset 2006. Han måste ha undrat vad presidenten egentligen menade med de här orden.

”Tack ers helighet, ballt tal.”
2008 besöker påven Benedictus XVI Vita Huset. George W Bush välkomnar honom på sitt eget lilla vis.

”Jag minns mötet med en mor till ett barn som fördes bort av nordkoreanerna här i Ovala Rummet".
Ursäkta herr President, men det var väl inte i Vita Huset som de förde bort barnet?

"Folket i Louisiana måste veta att i hela vårt land förekommer det böner –böner för dem vars liv har vänts upp och ned. Jag är en av dem.”
Presidenten visar sin empati för nödställda efter orkanen Gustaf i september 2008 – och för sig själv, eller?

Källa: Nyhetsbyrån AP.

Dagens födelsedagsbarn

Idag för 117 år sedan föddes ingen mindre än JRR Tolkien. Vi är många fantaster av Ringen-trilogin som är glada för det.

Idag för 90 år sedan föddes Svenska Scoutförbundet, två år efter grundandet i Storbritannien. Det är vi alla, inte minst Samuel, mycket glada för.

Hemliga pappor

Frankrikes 43-åriga justitieminister fick häromdagen sitt första barn. På frågan om vem som är pappa till barnet vägrar hon att svara och säger bara att hennes privatliv är komplicerat.

Ville hon verkligen skapa rubriker kring att få barn måste ju det svaret varit ovanlig lyckat, och hur skulle debatten bli i Sverige om motsvarande sak hänt här?

Körslaget

Jag har lite svårt att bestämma mig om dagens körslaget. Vilken tyckte jag var bäst? Jag tyckte Team Magnus version av Pinks "Get the party started" var mer än lovligt dålig. Team Erik hade valt en av de tråkigaste hitlåtar jag känner till, men förutom det är det inte lätt.

Nu är ju jag märkligt svag för Jim Steinman-låtar så Team Welles version av gick hem hos mig, men det är svårt att avgöra om det är för att dom var bra eller för att jag gillar låten. Men både Nanne, LaGaylia och Hannas lag hade riktigt bra framföranden.