18 augusti 2009

Kapitalismens fula ansikte

Så visar då upphovsrättskapitalisterna sitt fula ansikte till slut. Och inte var det heller dom jag trodde att det skulle vara.

Häromdagen betalades ersättningarna till upphovsmännen ut för det första halvårets streamade Spotifyspelningar. Föga förvånande var det inga stora summor pengar som betalades ut med tanke på den korta livslängd som Spotify haft, men minst en artist blev ändå fruktansvärt upprörda över den i hans ögon anmärkningsvärt låga ersättningen. Denna någon var ingen mindre än Magnus Uggla.

Det märkliga är att Magnus Uggla alltid månat om sin image som varande utanför etablissemanget och som en person som medel-Svensson ska kunna identifiera sig med. Magnus Uggla som tveklöst tillhör dom personer som tjänat bra med pengar på sin musik då han var som mest produktiv under musikbranschens guldår då brist på konkurrens och stor självgodhet gjorde att priserna för en CD passerade 200 kronorsgränsen.

Att det är just Magnus Uggla som blev så upprörd är ett tecken på att hans image är just inget annat än tom image. En tom image utan annat innehåll än girighet och egoism utan förståelse för att framtiden för musikbranschen ligger just i att förstå och använda de tekniska lösningar som framtidens musikkonsumenter efterfrågar.

Inga kommentarer: