18 oktober 2009

Val igen om elva månader

Idag publicerades två opinionsundersökningar som ger något olika resultat. I SIFO:s mätning får alliansen majoritet medan förhållandet är det motsatta i SKOP:s mätning. Varför?

Svaret är enkelt, för de två instituten har undersökt två fullständigt olika saker. Medan SIFO frågat vilket parti man skulle röstat på om det var riksdagsval idag har SKOP frågat den i mina ögon meningslösa frågan vilket parti man har som favoritparti.

Oavsett vilket finns det ett par slutsatser som man kan dra av bägge undersökningarna. Dels ökar tragiskt nog Sverigedemokraterna och ingen ska bli alltför förvånad om partiet komme rin i riksdagen nästa höst. Framförallt i Skåne har partiet ett starkt stöd men även i andra delar av landet och inte minst i traditionella arbetargrupper har man märkligt nog ett stöd. Att det finns människor som stödjer partiet utifrån deras främlingsfientlighet är tragiskt men inget att förvånas över men att det finns så många människor som är beredda att rösta på ett parti med en familjepolitik från medeltiden känns konstigt i ett modernt och jämställt samhälle. Fast även Kristdemokraterna har ju skaffat sig många väljare med en lika föråldrad familjesyn.

Den andra slutsatsen är att skillnaden mellan blocken är såpass liten att det indikerar att regeringen kommer att sitta kvar om man inte gör en genant dålig valrörelse. Att en sittande regering hämtar in 10-15 % under sista månaderna innan ett val är inget ovanligt varken ur ett svenskt eller europeiskt perspektiv. Och med tanke på vilken tillgång Mona Sahlin är för alliansen skulle jag bli mycket förvånad om det blir regeringsskifte. Alliansen ska nog vara glada att Maria Wetterstrand valde att bli miljöpartist och inte socialdemokrat.

Inga kommentarer: