19 augusti 2009

Stockholm 16 augusti

Familjen Norling på Stockholmsbesök fyra dagar. Detta gjorde vi dag 3.

Drottningholms slottsteater tar bara emot besökare på guidade turer. Vi valde att gå på en guidad tur på svenska, som också genomfördes på svenska trots att halva gruppen bestod av icke svensktalande personer. Guidningen genomfördes med entusiasm och värme och innehöll många roliga detaljer som man normalt inte kan läsa sig till, och större delen av turen satt vi i bänkarna inne i teatern. Extra plus för att William och Samuel fick gå bakom scen och demonstrera hur den konstgjorda vinden och åskan framkallades. Betyg 4.

Drottningholms slott fick vi nästan springa till från slottsteatern. Dom guidade visningarna verkade nämligen inte koordinerade särskilt bra så tiderna för dom gick in i varandra. Slottet är en fantastisk miljö där man kan ströva fritt runt bland rummen. Den guidade visningen var väl genomförd och innehöll en helt del intressant information men guidens stela framtoning gjorde turen mindre levande än den kunde blivit med en livligare dito. Betyg 3.


Promenaden till Kina Slott gick genom den otroligt vackra slottsparken och vi gjorde ett kort uppehåll vid ett gammlt stenhus för att fika. Tyvärr tog dom inte kort och vår begränsade kontanta likviditet gjorde att vi fick dela på två våfflor och två drickor. Vi blev trots allt ganska nöjda men jag tycker det är lite dåligt att caféet använde engångsmuggar av plast.

Kina Slott är ett av de märkligare slotten i svensk historia. En guidad tur här är en absolut nödvändighet för att få veta mer om bakgrunden, hur slottet användes och hur man levde. Miljöerna är fantastiska även om mycket av det kinesiska inte är alldeles verklighetstroget. Ett extra plus i upplevelsen var ett besök i viskrummet på våning två där guiden demonstrerade vilka två punkter i rummet man skulle stå på för att kunna höra allt som viskades där inne. Betyg 4.

Inga kommentarer: