18 augusti 2009

Stockholm 15 augusti

Familjen Norling på Stockholmsbesök fyra dagar. Detta gjorde vi dag 2.

Vi började dag 2 med Vasamuseet. Att se ett skepp som legat på havets botten i 333 år och som omsorgsfullt restaurerats för att bevaras för framtida generationer. Ett flertal utställningar både om båten, arbetet med att rädda den, om livet ombord, om livet i Sverige på 1600-talet och inte minst en fantastisk utställning om vad man kunnat utläsa av de skelett med tillhörigheter som hittats, både avseende längd, hälsa och sociala förhållanden gör Vasamuseet till ett måste när man besöker Stockholm. Tyvärr missade vi den guidade visningen på svenska men det stora antalet kärnfulla informationsskyltar gör att det inte känns nödvändigt. Betyg 5.
Ett långt stenkast från Vasamuseet ligger Junibacken. Välgjorda miljöer och en småtrevlig Pippi Långstrumpföreställning ger plus, men den malplacerade restaurangen gav ett märkligt intryck. Både vi och våra barn kändes lite för gamla men det är säkert en stor upplevelse för mindre barn. Att man i restaurangen använde engångsmuggar av plast och icke miljömärkta servetter ger en något fadd eftersmak. Betyg 3.
Liljevalchs konsthall har i sommar satsat på en IKEA-utställning och den var nog resans stora behållning för min del. IKEA-möbler och prylar från sex decennier hade samlats i konsthallens många rum och en guidad visning genomfördes med ett glödande intresse och okända detaljer från IKEA:s historia. Inte minst företagets insatser inom designområdet lyftes fram och man visade flera gånger att IKEA ligger långt fram när det gäller trendkänslighet och nytänkande. Här hade jag kunnat gå en bra stund till, bara väggen med alla IKEA-kataloger hade varit värd en egen timme. Betyg 5.
Skansenakvariet var på flera sätt en förtjusande upplevelse. Dels för att det alltid är kul att se stora akvarier med krokodiler och fiskar, konstgjorda öknar med råttor och andra ökendjur och burar med exotiska fåglar men det som verkligen sätter extra spets på upplevelsen är promenaden genom lemurburen där man får se upp var man sätter fötterna för att lemurer som går runt bland besökarna och givetvis den avslutande möjligheten att klappa en livs levande orm. Betyg 4.


Skansen får nog ses som ett måste för Stockholmsbesökaren. På Skansen, som är världens äldsta friluftsmuseum, kan man se ett stort urval byggnader som flyttats dit från hela Sverige. Skansen är ett stort område men det känns ändå väl sammanhållet och ett gott urval av historiskt intressant byggnader, grönområden och djurpark med levande djur från runtom i Sverige. Lägg därtill ett underbart väder och en småtrevlig tur med områdets minitåg så var det en underbar eftermiddag. Betyg 4.

Inga kommentarer: