23 augusti 2009

Stockholm 17 augusti

Familjen Norling på Stockholmsbesök fyra dagar. Detta gjorde vi dag 4.

Dagens första begivenhet blev ett besök på Stockholms slotts representationsvåningar. Två våningar salonger, ceremoniella rum och gamla vackra möbler är intressant och vackert men blir lite tröttande i längden att se på. Informativa skyltar gjorde att någon guidad visning absolut inte är nödvändig. Ett av rummen var faktiskt nyinrett för bara några år sedan och skulle återspegla en svensk sommardag, och visst är det kul att se en moderna rojalistisk design. Betyg 3.

Skattkammaren låter mäktigare än den är. Två små rum med lite riksvapen, svärd, kronor för kungar, drottning, prinsar och prinsessor och en och annan klädedräkt. Sevärt absolut men hade jag betalat separat för detta hade jag nog känt mig lite lurad. Betyg 3.

1697 brann gamla Stockholms slott, som hette just Tre Kronor. Museet Tre Kronor har just det gamla slottet och livet där från 1200-talet fram till 1697 som inriktning och ligger inhyst i källaren som överlecde branden. Miljön och en film om slottets utveckling skapar en behagligt gammaldags känsla och utställningen är intressant men känns inte riktigt färdig och den röda tråden är inte uppenbar. Betyg 3.

Storkyrkan i Stockholm med den fantastiska vädersolstavlan såg jag otroligt mycket fram emot. Tyvärr vägrades vi inträde med motiveringen att våra kort inte gällde där, trots att det stod i broschyren att entré till Storkyrkan ingick. Den äldre kvinnan vid entrén envisades också att svara oss på knagglig engelska (typ svengelska) trots att vi pratade svenska med henne. Märkligt bemötande. Vi har klagat och fått bekräftat att Storkyrkan ingick och inväntar nu Storkyrkans förklaring till det inträffade. Betyg 0, vilket är i högsta laget.

Stockholmsbesöket avslutades men en båtrundtur Djurgården runt. Inspelad guidning som kunde avlyssnas på olika språk där man kunde välja mellan Hasse Alfredsson, Pia Johansson eller en något roligare variant för alla barn med Markoolio. Mycket intressant med fakta om både området och om husen vi passerade. Betyg 4.

I Livrustkammaren har alla möjliga historiska föremål samlats som har anknytning till Sveriges krigiska förflutna. Gamla rustningar, utskyckade hästdockor och allehanda kungliga uniformer och utstyrslar. Extra plus till delen där barn (och vuxna) kan klä ut sig i tidstypiska kläder. Betyg 3.

Inga kommentarer: