20 maj 2007

Sgt Pepper

I sommar (1 juni) är det inte mindre än 40 år sedan The Beatles klassiska skiva Sgt Pepper's lonely hearts club band släpptes. Skivan brukar ofta röstas fram som den bästa skivan någonsin, men givetvis kommer populäriteten att minska i takt med att åren går och det blir allt längre tid sedan den släpptes.

Skivan är ett fantastiskt exempel på den kreativitet och innovationsförmåga som fanns i 60-talsmusiken med Beatles som främsta föregångare. Producenten George Martin bör nästan ses som gruppens femte medlem då hans bidrag till produktion och arrangemang skapade ljudbilder som vid den tiden egentligen inte gick att göra.

Det är lite drygt 20 år sedan jag hörde hela Sgt Pepper's lonely hearts club band för första gången. Skivan bör höras som en helhet eftersom låtarna i sin inramning och sammanhang skapar en betydligt större upplevelse än vad varje låt gör var för sig. Även om jag är medveten om att tiden på många sätt har varit obarmhärtiga mot låtarna är jag fortfarande fascinerad av skivan. Ett smakprov från skivan: Lucy in the sky with diamonds.

Inga kommentarer: