10 maj 2007

Ikväll är det semifinal i Eurovision Song Contest 2007 och jag tycker

Bulgarien 2
Låter som en blandning av Ofra Haza och en muslimsk böneutropare. Fullständigt orimlig kombination med andra ord och trummornas monotoni blir till slut för mycket.

Israel 1
Versen låter Brecht-kabaret och lite kul men refrängen är någon underlig ska-rock utan melodi. Gräsligt.

Cypern 4
Mycket stark vers och klsitrig refräng. Kul att någon tävlar på franska nu när till och med Frankrike övergivit sitt modersmål.

Vitryssland 3
Mycket stark låt med udda harmonier och en vers som lovar lite för mycket även om refrängen är mer än godkänd. Jag undrar bara hur mycket påklistrad stimorolsexighet TV:n tål?

Island 5
Eirikur rullar in från det isländska ishavet med en rocklåt som Meat Loaf förmodligen hade fallit på knä för att få ha för sig själv. Jag hoppas bara att hela Europa förstår hur bra det här är.

Georgien 1
Kate Bush goes orientalhouse. Genialt eller katastrofalt? Jag tror på det senare.

Montenegro 2
Balkanrock modell 1987. I vilken garderob hittade dom det här? Lås gärna in det igen.

Schweiz 3
Nja, jag vet inte. Absolut inte dåligt. Men bra? Ja, ibland. Kanske en outsider, men det beror på scenshowen. Monster från Finland förra året och vampyrer från Schweiz i år. Är det kanske dags för odjuret från Loch Ness nästa år?

Moldavien 3
Stråkintro, gitarrer och en riktigt bra vers och brygga, men refrängen håller inte. Hon verkar vilja säga något men lyckas inte riktigt förmedla sitt budskap.

Holland 2
Segt, tråkigt, saggigt och tar aldrig slut. Tuggummi blandat med knäck. Visst finns det vissa kvaliteter men det här är music for airports.

Albanien 1
Jovisst skickade dom något eget, något exotiskt och albanskt. Framfört av Jokkmokks-Jokkes albanska kusin, eller det var kanske hit hans peruk skänktes till välgörande ändamål?

Danmark 4
Dansk gaydisco med klass. Fastnar som ett lagom sött tuggummi i den stråkförsedda refrängen med en sångare/sångerska som definitivt sticker ut.

Kroatien 1
Men Kroatien brukar ju vara bra med sina sentimentala ballader om vargar och ensamhet eller vad dom nu brukar sjunga om på kroatiska, så jag begriper inte varför dom skickar det här? Gubbigt, känslolöst och tråkigt.

Polen 3
Polen känns som 3-4 helt olika låtidéer som dom fick för sig att sätta ihop helt utan sammanhang och röd tråd. Jazzrefrängen är riktigt bra och resten är godkänt men bara för att man blandar i alla sötsaker blir det ingen god sockerkaka.

Serbien 4
Jag förstår inte ett ord men det gör ont i hjärtat så det är nog om olycklig kärlek. Vackert serbiskt vemod, som gör Kroatiens val av låt ännu mer obegripligt. Lyssna på Jim Steinman-körerna i refrängen, bara det är ett gott skäl att gilla det här.

Tjeckien 2
Lordi-rock utan masker med maskinell botten och en imponerande monoton malande framställning. Tjeckien kommer säkert att vinna en del rockröster men låten är för slät och har för få hookar för att nå hela vägen fram.

Portugal 1
Portugal vill så gärna men kan så lite. Gräsligt utslätat och tråkigt, vill Portugal verkligen vara med?

Makedonien 2
Ronja Rövardotterhummande början före en vacker men intetsägande versinledning. Refrängen känns gammal och tråkig.

Norge 3
Guri Schanke är klart bättre än låten. Låten är en latinoinspirerad latinolåt som säkert inte kommer att väcka någon större glädje. Kunde hon inte fått en mer spännande låt?

Malta 3
Inledningen ger inget större hopp men versen överraskar positivt. Låten är inte dålig, men känns snurrande, vindlande. Tyvärr är den svår att minnas.

Andorra 3
Pojkband med glittrande popgitarrer. En popbagatell som kunde ha träffat mig men som inte gör det, och jag vet inte varför? Kompetent men inte äkta.

Ungern 3
Ungern tävlar med en riktig känslosam blueslåt mot Gary Moore-hållet. Bra sång och bra gung men har den en publik?

Estland 3
Pure pop. Versen skapar intresse och refrängen glittrar. Låten skapar en längtan efter mer förutom att sångerskan känns ganska tantig.

Belgien 1
Belgien spricker upp i ett stort stimolrolleeende utan charm äkthet, men med gräslig falsettsång. Fruktansvärt!

Slovenien 2
Vävande och vemodig balkanballad komplett med dragspel, som tappar allt när den går över till en halvsnabb madrigal i discotakt och operadragshow. Inget för mig.

Turkiet 2
Justin Timberlake light gör entré. Kompetent och modernt men helt utan stake och sex appeal.

Österrike 2
Österrikisk gitarrpop och ovanligt kul och spännande för att vara Österrike gör entré i ESC. Tyvärr är låten alldeles för intetsägande men betydligt roligare än dom hemska saker som Österrike brukar skicka.

Lettland 4
Lettisk popopera på italienska. Sex helt olika röster och framträdande i jeans och hög hatt. Genialiskt? Det tror jag inte men låten är riktigt bra.

Inga kommentarer: