12 maj 2007

Eurovision Song Contest 2007

Jag fick ihop fem rätt på de tio låtar som gick vidare både när jag tippade som jag hoppades och när jag tippade som jag trodde. Finalen:

Bosnien-Herzegovina 2
Vackert vemod från Balkan men det händer alldeles för lite. Inledningen blir tyvärr ett sömnpiller.

Spanien 3
G:son gör en plastlatino med ett spanskt pojkband. Låter osannolikt men låten är faktiskt betydligt bättre än töntarna som sjunger.

Vitryssland 3
Mycket stark låt med udda harmonier och en vers som lovar lite för mycket även om refrängen är mer än godkänd. Jag undrar bara hur mycket påklistrad stimorolsexighet TV:n tål?

Irland 1
Mäkligt, ofärdigt och bitvis ruskigt falskt. Irland verkar fullständigt ha tappat både sting och känsla för tävlingen.

Finland 4
Finsk rock är fenomenalt bra just nu så självklart är det rätt sorts låtar för Finland att tävla med. Hanna Pakarinen vandrar in med attityd och en riktigt bra låt.

Makedonien 2
Ronja Rövardotterhummande början före en vacker men intetsägande versinledning. Refrängen känns gammal och tråkig.

Slovenien 2
Vävande och vemodig balkanballad komplett med dragspel, som tappar allt när den går över till en halvsnabb madrigal i discotakt och operadragshow. Inget för mig.

Ungern 3
Ungern tävlar med en riktig känslosam blueslåt mot Gary Moore-hållet. Bra sång och bra gung men har den en publik?

Litauen 1
Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Grekland 3
Grekiskt och popigt. Låten känns som en riktigt farlig outsider. Kan hamna riktigt högt.

Georgien 1
Kate Bush goes orientalhouse. Genialt eller katastrofalt? Jag tror på det senare, trots att den gick till final.

Sverige 5
The Ark tävlar för Sverige med en riktigt bra låt i ett riktigt bra uppträdande. Självklar får dom ett extra plus enbart av patriotiska skäl.

Frankrike 2
Inte ens Frankrike tävlar på franska. Med en skämtlåt dessutom. Nog för att Frankrike brukar ha både dåliga och konstiga låtar ibland men i år håller dom inte ens på sin självrespekt. Och vad sysslar egentligen Fabien Barthez med på scenen?

Lettland 4
Lettisk popopera på italienska. Sex helt olika röster och framträdande i jeans och hög hatt. Genialiskt? Det tror jag inte men låten är riktigt bra.

Ryssland 4
En modern poplåt för dansgolv över hela världen. Ryssland får nog anses vara en av de absoluta förhandsfavoriterna och med ett riktigt bra framförande kan det bära hela vägen. Ett poängs avdrag för den miserabla texten.

Tyskland 3
Tyskland har uppenbarligen valt en helt egen väg i den här tävlingen. Swing och storband satsar man på med en bra låt och ett bra framträdande. Dessutom är det en fantastisk bedrift att han får tyska att låta vackert, vilket jag nog aldrig upplevt förut.

Serbien 4
Jag förstår inte ett ord men det gör ont i hjärtat så det är nog om olycklig kärlek. Vackert serbiskt vemod, som gör Kroatiens val av låt ännu mer obegripligt. Lyssna på Jim Steinman-körerna i refrängen, bara det är ett gott skäl att gilla det här.

Ukraina 1
Nu är det bevisat! Nu är det bevisat att Dame Edna faktiskt fick barn med Dunderklumpen, och detta barn tävlar dessutom i Eurovision Song Contest 2007. Detta är nog bland det absolut sämsta och gräsligaste jag har fått uppleva i den här tävlingen och just därför är det livsfarligt. Många missnöjesröster blir det.

Storbritannien 1
Detta är under alla värdighet för United Kingdom.

Rumänien 2
Tråkigt, livlöst och vad vill dom egentligen säga med det här? Rumänien har ju varit riktigt bra de senaste åren så det här är en gigantisk besvikelse.

Bulgarien 2
Låter som en blandning av Ofra Haza och en muslimsk böneutropare. Fullständigt orimlig kombination med andra ord och trummornas monotoni blir till slut för mycket.

Turkiet 2
Justin Timberlake light gör entré. Kompetent och modernt men helt utan stake och sex appeal.

Armenien 2
Vackert vemod men tråkigt och intetsägande. Behöver nog fler lyssningar.

Moldavien 3
Stråkintro, gitarrer och en riktigt bra vers och brygga, men refrängen håller inte. Hon verkar vilja säga något men lyckas inte riktigt förmedla sitt budskap.

Inga kommentarer: