25 augusti 2005

Återställ våra helgdagar

Det är egentligen en stor synd och skam att överheten under århundradens lopp kraftigt har beskurit våra helgdagar. Därför föreslår jag att alla hårt arbetande svenska kvinnor och män ska delta i uppropet för helgdagarnas återställande, helst till situationen som var innan reformationen på 1500-talet. I samband med reformationen togs nämligen ett antal helgdagar bort.

1953 försvann ytterligare två helgdagar då man beslutade att förlägga midsommardagen och alla helgons dag till lördagar.

Den riktigt stora helgdagsstölden inträffade dock 1772 då inte mindre än 23 helgdagar på en gång avskaffades. Bland dom indragna helgdagarna märks tredje- och fjärdedagarna jul, påsk och pingst och apostladagarna samt den synnerligen trevligt klingande sjusovardagen (27 juli, uppkallad efter tre gudfruktiga ynglingar som helgonförklarades efter att på 200-talet trott att dom sovit bara en natt men i själva verket hade sovit i nästan 200 år).

Därför är det inte mer än rättvist att helgdagarna återställs och deras forna status återupprättas. En alternativ kompensation skulle kunna vara att vi alla fick ytterligare 5-6 semesterveckor.

Inga kommentarer: