31 december 2005

Tragediernas 2005

Året inleddes med den fruktansvärda tragedin i Sydostasien. Den inträffade visserligen under 2004 års sista vecka men har påverkad hela världen så oerhört under hela 2005 så visst måste den räknas även för det året. Fler än 220 000 människor dog av dom enorma svallvågorna varav 540 var svenskar. Det var en av den mänskliga historierns absolut värsta katastrofer.

I det södra USA:s New Orleans drabbades av stormen Katrina med följd av att hela staden översvämmades och att minst 1 300 människor miste livet. Kalle Anka-politikern George "Lill-busken" Bush stod handfallen innan han till slut började skylla allt på den lokala administrationen.

I januari 2005 var det 60 år sedan dödslägren i Auschwitz och Birkenau befriades och till minne av detta hölls en marsch där inte mindre än 20 000 människor deltog. FN beslutade i samband med det att den 27 januari från och med nu ska vara internationell minnesdag för offren från nazisternas utrotningsläger. Anmärkningsvärt är också att Irans nyvalde president Mahmoud Ahmadinejad flera gånger retat upp större delen av världen genom att förneka att förintelsen har ägt rum.

Det var också 60 år sedan de första atombomberna fälldes och hundratusentals oskyldiga människor i dom japanska städerna Hiroshima och Nagasaki dog, eller till och med brändes bort från jordens yta. En fruktansvärd händelse i historien och jag hoppas sannerligen att alla amerikaner i botten av sina hjärtan skäms för händelsen även om jag misstänker att åtminstone lillbusken säkert kan komma på ett sätt att rättfärdiga det, inte minst med tanke på att han tycker att tortyr som utövas av amerikanska armén inte ska anses vara tortyr.

Inga kommentarer: