2 januari 2008

Könsmaktsteorin

Per Ström skrev häromdagen en uppmärksammad debattartikel i SvD som handlade om att kampen för jämställdhet och feminismen blundar för att det finns områden där män förtrycks. Inte för att jag egentligen tycker att han har rätt i sak men det intressanta att genast rycker Gudrun Schyman ut och dödar debatten genom att säga att Per Ström inte har en aning om vad feminism är och att detta är den typ av åsikter som försvårar kampen för ett jämställt samhälle.

Idag finns bara en politiskt accepterad teori när det gäller jämställdhetsfrågorna, nämligen den så kallade könsmaktsteorin. Den innehåller mycket tänkvärt men det farliga är att det just nu bara är den teorin som anses acceptabel. Om man har någon annan åsikt eller vinkling rycker genast Gudrun Schyman med följe ut och lägger huvudet på sned och bemöter det med att den stackarn "förstår ju inte ämnet" och att just den här typen av förtryck av kvinnor är typsikt för vårt samhälle.

Om vårt samhälle ska kunna bli jämställt måste vi tillåta andra teorier och åskådningar på problematiken än bara könsmaktsteorin. För hade inte andra teorier och åsikter varit accepterade hade jorden fortfarande ansetts platt och universum statiskt. För visst hade det varit klädsamt om Gudrun Schyman med lite ödmjukhet åtminstone kunde erkänna att det finns tänkvärda inslag även i andras åsikter.

Inga kommentarer: