25 februari 2006

Okända språk

I min familj talas det två språk som jag har insett att jag inte behärskar särskilt bra. Det är polska och femaliska.

Polskan är ett mycket svårbegripligt språk med massor av konstiga sch-ljud i olika kombinationer med t. Det finns inte många ord som låter som sina svenska motsvarigheter och även om jag upplever det som besvärande svårbegripligt är det så det verkligen är. Med andra ord tror jag inte själv att jag förstår orden och i själva verket så gör jag det inte heller.

Femaliska är däremot betydligt värre. Det har den egenheten att det endast talas av de kvinnliga medlemmarna av familjen. Språket låter som vanlig svenska, det innehåller ord som är helt identiska med sina svenska motsvarigheter och meningsuppbyggnaden är till förvirrelse lik svenskan. Det innebär att jag i all min anspråkslösa dumhet tror att jag förstår det som sägs trots att det jag hör egentligen betyder något helt annat. Detta leder till ständiga missförstånd.

Två exempel ur lördagens verklighet:
På min fråga till Cassandra om jag ska ta fram bröd ur frysen blev svaret: "Jag ska rosta det", vilket jag uppfattade som att jag inte behövde ta fram bröd eftersom det ändå skulle rostas. I direkt översättning betyder meningen "Jag ska rosta det" på svenska "Ta fram bröd men eftersom jag ska rosta det behöver det inte tinas i mikrovågsugnen".

Lite senare på dagen satt jag och Susie utanför schackklubbens lokal och väntade på barnen. Efter en stunds väntan säger Susie: "Jag sitter och funderar på om du kanske ska gå in och se hur det går för dom". Språkligt borde meningen innebära att vi därefter väntar på vilket beslut som denna fundering tids nog leder till, men i verkligheten betydde meningen: "Masa dig in och se till att dom kommer ut någon gång". Ingen fundering alls egentligen alltså.

Därför har jag kommit till slutsatsen att jag är i akut behov av en tolk. Finns det några tips?

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag håller med om behovet av tolk men det verkar omöjligt att få tag i någon. Man kanske skulle försöka att ta hjälp av en transvestit?