17 juli 2008

Riktigt mål för fel lag

Jag såg AIK:s underkända kvitteringsmål mot Helsingborg, från deras möte i förrgår. Hur jag än ser och vänder och vrider på situationen tycker jag att målet är fullständigt korrekt, inte minst utifrån hur offsideregeln användes under EM. Domaren Peter Fröjdfeldt borde ha godkänt målet då den AIK-spelare som den assisterande domaren vinkar för inte deltar i spelet överhuvudtaget.

Det stora problemet är bara när domarbasen Bosse Karlsson som vanligt talar om för alla hur rätt Fröjdfeldt gjorde i det aktuella fallet. Det väcker ett löjets skimmer när man inom fotbollskretsar ständigt försöker skydda varandra och vill få varje omdiskuterat domslut att framstå som riktigt från domarens sida. Alla är medvetna om att alla på planen gör fel, inklusive domarna, men att det vore betydligt bättre för fotbollens framtid om vi istället fick en nyanserad diskussion kring tveksamma domslut och även medgivanden från förbund och domarbaser att vissa domslut faktiskt borde ha hanterats annorlunda.

För övrigt anser jag att både kommentatorer och s k expertkommentatorer är så pinsamt okunniga om reglerna att dom egentligen borde förbjudas att kommentera olika domslut i TV. All heder till Pontus Kåmark som valde att gå en domarkurs när han blev tillfrågad om att vara expertkommentator i TV.

Inga kommentarer: