3 juni 2007

Fadd eftersmak av Danmark-Sverige

Gårdagens EM-kvalmatch mellan Danmark och Sverige var en helt fantastisk match. I 30 minuter spelade Sverige en kontrinsfotboll av världsklass som gav tre mål, även om ett par av dem kändes något billiga. Därefter tog Danmark över fullständigt och spelade ut Sverige på ett sätt som inte har hänt sedan Tysklandsmatchen i VM förra året. Danskarna kom i anfall efter anfall och Sverige hade stora svårigheter att freda sig, vilket till slut gav Danmark 3-3 och i det läget kändes det mest som att alla bara väntade på ett danskt segermål.

Att i det läget slå ner en motståndare i eget straffområde som Christian Poulsen gjorde framstår som fullständigt oebgripligt och måste ses som en psykologisk gåta. Varför ger man bort en straff till motståndarlaget, plus att själv bli utvisad, när motståndarna är så tillbakapressade som Sverige var i det läget? Det spelar egentligen ingen rol för det som hände, det hände, men Sverige fick aldrig slå någon straffspark eftersom en idiot av sällan skådat slag sprang in på planen för att attackera domaren som gjorde en fullständigt korrekt bedömning av situationen.

Formellt ska UEFA ta beslut om vilket slutresultat det blir men allt annat än att Sverige tilldöms segern känns uteslutet, för i så fall skulle ju resultatet av attacken bli lyckosam. Frågan är nog snarare vad Danmark har mer för straff att vänta. Böter säkerligen, matcher inför tomma läktare och kanske också få spela en del hemmamatcher någon annanstans än i Danmark. Poängavdrag eller kanske till och med uteslutning av Danmark från resten av EM-kvalet kan inte heller uteslutas men oavsett vilket var det kvällen då resultatet i matchen avgjordes av en ensam idiot som sprang in på planen. En fantastisk match fick en fruktansvärd avslutning.

Inga kommentarer: