26 oktober 2008

Barack Obama fortsätter att överraska

För inte alltför länge sedan var jag fortfarande övertygad om att John McCain skulle komma att vinna en jordskredsseger över Barack Obama i det amerikanska presidentvalet. Jag trodde verkligen inte att USA var redo för en svart president, och inte heller en kvinnlig för den delen. Sedan kan man alltid spekulera.

Finanskrisen har givetvis gynnat Barack Obama. Även om John McCain envist fortsätter hävda att han inte är George W Bush, förknippas dessa två ändå av människor. McCain har stöttat lill-buskens politik under alla de åtta åren, förutom att de båda representerar samma parti. Samtidigt har Barack Obama en unik förmåga att nå ut tilld en lilla människan, en förmåga att få de människor som är finanskrisen stora förlorare att känna att han är den som lyssnar på deras problem och som vill göra något åt det. Det, om något, är en unik förmåga.

Jag tror också att McCains val av Sarah Palin som vicepreseidentkandidat var ett gigantiskt misstag. Den konservativa högern hade ändå, motvilligt, röstat på honom till slut. Självklart hade man slutit upp bakom sin kandidat hellre än att rösta på Barack Obama, eller låta bli att rösta vilket hade varit som en halv röst på Obama. Men med Palin fick han två stora problem, dels att väljargrupper som inte var redo för en svart president är ungeför samma grupp som inte är redo för en kvinnlig. Han gav förmodligen bort den fördomsfullhetens fördel som han hade. Dessutom fanns det säkert många väljare i gränslandet mellan liberala och konsrevativa som kunde tänka sig att rösta på McCain då denne ändå är en relativt liberal republikansk politiker. Men genom valet av den mycket konservativa Sarah Palin skrämde han troligen bort många av dessa marginalväljare.

Så situationen är en blandning mellan Barack Obamas förtjänster och John McCains misstag toppat med den finanskris som George W Bush trots allt bidragit till att föra in USA i.

Med åtta dagar kvar till valet pekar det mesta på Barack Obama. Enligt CNN:s undersökningar har John McCain säkrat 122 elektorer från olika delstater. Ytterligare 52 är troliga, totalt 174. Barack Obama å sin sida har 192 säkra och 85 troliga vilket ger 277. Eftersom 270 räcker för att väljas till president ska det mycket till för att John McCain ska kunna vända. Men märkligare saker har hänt och jag tror att många människor som idag säger att man sympatiserar med Obama och som bedyra att hudfärg inte har någon betydelse trots det kommer att rösta McCain om åtta dagar.

Jag tror och hoppas på Obama, men det är livsfarligt att ta ut någon seger i förskott för jag tror att valet kommer att bli mycket jämnare än undersökningarna just nu visar.

Inga kommentarer: