3 augusti 2006

Svart och vit arbetskraft

Skatteverkets rapport angående slogs upp stort i medierna i går. Den visade att användandet av svart arbetskraft är omfattande och är ett statsfinansiellt problem. Den får dock lite av ett löjets skimmer när det visar sig att man räknat in tjänster som utförs mellan familjemedlemmar som exempelvis när mormor passar barnbarnen, läs Expressens artikel.

Något som känns mycket märkligt är skillnaden som staten gör mellan traditionellt manliga och traditionellt kvinnliga tjänster. Det så kallade ROT-avdraget innebar att man kunde göra avdrag i sin deklaration för lönekostnader i samband med renoveringsarbeten i eget hus och liknande. Det vill säga en form av samhällssubvention för traditionellt manliga arbetsuppgifter i hemmen. Samma regering är hårdföra motståndare till det man kallar pigavdrag dvs hushållsnära tjänster vilket är traditionellt kvinnliga arbetsuppgifter i hemmen.

Hur kommer det sig att man från statens sida varit beredd att subventionera manliga arbetsuppgifter men inte kvinnliga med åtskilliga skattemiljarder? I mina ögon är det ännu ett uttryck för hur kvinnors arbete systematiskt diskrimineras och nedvärderas.

Inga kommentarer: