31 januari 2009

Welcome back, Mr Keynes

I både världen och Sverige har vi under de senaste årtiondena levt under ett allt större mått av nyliberalt tänkande när det gäller samhällets förhållande till invånare och företag. Givetvis i varierande grad, beroende på land, kultur och tradition men den genomsyrande åsikten bland ledande ekonomer har varit att statens inblandning alltid är av ondo och att det är bättre att låta den så kallade marknaden sköta sig själv och gynna detta med sänkta skatter. I grund och botten finns bara två skäl till att det finns skatter över huvudtaget, dels att staten behöver finansiera sin verksamhet och dels att staten ser skäl till att omfördela medborgarnas förmögenhet.

I Sverige har detta nyliberala tänkande, märkligt nog, varit en viktig beståndsdel i den politik som socialdemokraterna drivit under sina år vid regeringsmakten. Ett bärande exempel på detta har varit statens utgiftstak, låg inflation och krav på överskott på kommuner och landsting. Ett utgiftstak i en växande ekonomi leder med automatik till att staten måste spara och hålla tillbaka sina kostnader, och enda alternativet att inte skapa alltför stora överskott i de offentliga finanserna är att sänka skatten.

Det finns dock vissa problem med den nyliberala ekonomiska teorin. Den är under vissa perioder tillväxtmotverkande. Tillväxten är, oavsett vad vissa miljöpartister påstår, nödvändigt i varje välfärdssamhälle. Utan tillväxt finns ingen ökad gemensam förmögenhet att dela på och förbättrad levnadsstandard för medborgarna är inte möjlig att nå. Tanken är att om staten sänker skatter och inte lägger sig i marknaden kommer marknaden själv att maximera tillväxteffekter. Detta är sant, men maximeringen verkar även i motsatt riktning dvs även negativ tillväxt maximeras, och det är det som vi ser nu. Med jämna mellanrum brukar nyliberalerna trumma ut budskapet om att vi nu är inne i den eviga högkonjunkturen. Att lågkonjunkturer inte längre kommer att finnas, åtminstone inte några längre eller allvarligare. Självklart vill många tro att det är sant men det vi ser nu stämmer inte överens med den nyliberala teorin.

John Maynard Keynes var en engelsk ekonom som på 10, 20 och 30-talen lade fram en ekonomisk teori som fram till mitten av 70-talet blev den mest dominerande ekonomiska teori som världen har skådat. Enligt Keynes är det ofrånkomligt i ett kapitalistiskt samhälle att fallande efterfrågan och påföljande lågkonjunkturer uppstår. Vissa lågkonjunkturer blir värre än andra och att världsekonomiska depressioner uppstår med jämna mellanrum är också ett bistert faktum. Keynes modell utgick från att statens uppgift var att verka för en jämnare tillväxt. Detta skulle framförallt ske med hjälp av statsbudgeten och användning av skatter. I goda tider skulle staten motverka överhettning genom höjda skatter och minskade utgifter medan staten i dåliga tider skulle göra tvärtom för att öka människors köpkraft och förbättra tillväxten. Dock till priset av en högre inflation.

Det intressanta idag är ändå att återkomsten för Keynes idéer faktiskt leds av nyliberalernas starkaste fästen, USA och Storbritannien, ivrigt påhejade av många nyliberaler som ser nödvändigheten av att staten går in och räddar marknaden, den marknad som genom sin girighet och krav på stora och snabba vinster försatt världen i den kritiska situation som vi ser i dagsläget. Alla är dock överens om att marknaden ensam har inte förmågan att ta sig upp ur den kris som vi ser över hela världen idag, utan det krävs stora insatser från staten, insatser som i slutändan betalas av skattebetalarna.

Att en av de bärande tankarna i den nyliberala ekonomiska teorin har fallerat talar man gärna tyst om. Givetvis kommer nyliberalerna att tids nog ta tillbaka förlorad mark och om ett tiotal år hör vi säkert åter mantran om sänkta skatter, ingen statlig inblandning och evig högkonjunktur. Men åtminstone fram tills dess, välkommen tillbaka, mr Keynes.

27 januari 2009

Räntor

Miljöpartisten Gunvor G Ericson föreslår att Försäkringskassan ska betala ränta till mottagaren när en utbetalning tar längre tid än man rimligen kan kräva.

Ett mycket bra förslag i mina ögon, inte minst eftersom Försäkringskassan i vissa fall kan kräva återbetalningar med ränta. Frågan är om man inte till och med borde gå ännu längre genom att fastställa hur många dagar Försäkringskassan har på sig att effektuera en utbetalning, då fullständiga handlingar inkommit. Dröjer det längre borde inte bara ränta betalas utan även en straffavgift.

Men det känns osannolikt att staten skulle ta ett sådant beslut. Från statens sida brukar man bara gilla att införa sådana krav på kommunala myndigheter.

11 januari 2009

Pop-i-topp 2008

2008 års bästa låtar enligt den enväldige domaren Peter är:

1. Amy MacDonald "The is the life"


2. Duffy "Mercy"


3. Katy Perry "Hot'n'cold"


4. Veronica Maggio "17 år"


5. Sugarplum Fairy "The escapologist"


6. Sharleen Spiteri "All the tears I cried"

Sharleen Spiteri on iLike - Get updates inside iTunes



7. Per Gessle "Silly really"


8. Gabriella Cilmi "Sweet about me"


9. Amanda Jenssen "Amarula tree"


10. Beyonce "If a were a boy"


11. Veronica Maggio "Måndagsbarn"


12. Sahara Hotnights "In private"


13. Vincent "Miss blue"


14. Christina Aguilera "Keeps gettin better"
Music Videos by VideoCure


15. Nickelback "Gotta be somebody"


16. Pink "Sober"
Music Videos by VideoCure


17. Leona Lewis "Bleeding love"
Music Videos by VideoCure


18. Katy Perry "I kissed a girl"


19. Britney Spears "Break the ice"


20. Duffy "Rain on your parade"

Duffy - Rain On Your Parade

10 januari 2009

Mitt 2008

Årets aldrig gjort förut: Jag gifte mig. Det har jag aldrig gjort förut och kommer förhoppningsvis aldrig att göra igen.

Årets Nyårslöften: Se till att få färdigt boken.

Dödsfall 2008: Nej, jag lever fortfarande.

Årets Hälsa: Mycket bra.

Länder du besökt 2008: Tyskland, Belgien, Polen, Danmark.

Årets matupplevelse: Måste vara något som Susanne lagade, mumsig lasagne kanske.

Årets Lärdom: Det finns inga genvägar, bara hårt arbete.

Årets framgång: Hon svarade ja.

Årets äventyr: Givetvis bröllopet.

Årets Skada: Många och små som vanligt.

Årets Inköp: La Creuset-serien till köket. Så snygg.

Årets film: Mamma Mia var nog den mest roande filmen som jag sett 2008.

Årets Slöseri: Bilfärden till IKEA för att upptäcka att det var stängt...på årets sista dag dessutom.

Årets Glädje: Defintivt vårt bröllop

Årets Jul firades med: Familj och släkt.

Årets TV-Program: Dexter, Prison Break, Bones, Weeds, House mfl. Städnig hedersgäst på just den listan är givetvis Buffy.

Årets musik: Amy Winehouse och Duffy (...I don't know what you do, but you do it well, I'm under your spell...)blev nya favoriter. Veronica Maggio fantastiskt bra, men bästa låt blev Amy MacDonald "This is the life".

Årets Önskan: Att livet ska vara en bra plats att vara på.

Årets Födelsedagar: Mina svärföräldrar fyllde 60, William fyllde 10 och Cassandra fyllde 18. Själv fyller jag inte år längre utan har beslutat mig för att vara den evigt unge 37-åringen.

Årets sämsta: Riksbankens envishet att hålla fast vid att räntan måste höjas trots att alla utom dom till slut såg att läget var precis tvärtom.

Årets må bra: Påsk på en hotellanläggning i Polen. Häst och vagn till kyrkan, helstekt gris utomhus till kasubisk folkmusik.

Årets sedda Kändis: Henrik Ripa...han är kommunalråd i Lerum för alla som undrar. Med den nivån på kändisar kunde jag ju nästan hänvisat till min spegel.

Årets människa/or: Min fru som bytt jobb och gjort det på ett fantastiskt bra sätt. Jag är full av beundran.

Årets Blogg: http://susiesdag.blogspot.com/. Alltid lika läsvärd.

Årets krångel: Elgiganten. Dom är faktiskt inte riktigt kloka.

Årets inte gjort: Skrivit färdigt boken. 2009 ska den bli klar.

Årets flopp: Det måste vara börskursernas branta utförsåkning. Det kändes lite som det välkända ordspråket: "Le och var glad ty det kunde varit värre, och jag log och var glad och det blev värre."

5 januari 2009

Årets kallaste natt

Vår termometer visar att det var nästan -15 grader inatt. Det gör den till den kallaste natten vi har upplevt under den tid vi har bott i Floda. Just nu är det behagliga 11 minusgrader utanför fönstret.a

3 januari 2009

George W Bush

Om två veckor lämnar lillbusken över Vita Huset till Barack Obama. Dock kommer säkert vår värld att bli fattigare på minnesvärda citat och här nedan följer några av de mer underhållande:

"Sällan ställs frågan; lär sig våra barn någonting?"
Ja, det gör de alldeles säkert herr president.

"Jag vet att människa och fisk kan samexistera i fred."
År 2000 ger Bush sin bild av klimatfrågan med ovanstående lilla sanning.

"Det råder ingen tvekan i mitt sinne, inte en tvekan om att vi kommer att misslyckas."
En månad efter terroristattacken i New York var det här inte vad USA ville höra.

"Det vore ett misstag för USA:s senat att tillåta någon form av människokloning att komma ur denna kammare."
Presidenten manar till försiktighet med kloning av senatorer. Det är nog klokt tänkt.

"Våra fiender är innovativa och resursstarka, och det är vi också. De slutar aldrig tänka på nya sätt att skada vårt land och vårt folk, och det gör inte vi heller."
2004 förklaradade presidenten varför försvarsutgifterna måste öka. Övertygande eller hur?

"Det finns ett gammalt talesätt i Tennessee, jag vet att det är i Texas, troligtvis i Tennessee... som säger, lura mig en gång, skam på... synd om dig. Lura mig... och du kan inte bli lurad igen”.
September 2002. Texassonen Bush får inte riktigt till det gamla visdomsordet.

"Det var inte alltid självklart att USA och Amerika skulle ha en nära relation. Trots allt var vi i krig i 60 år... för 60 år sedan vi var i krig."
Japans premiärminister Junichiro Koizumi beöskte Vita Huset 2006. Han måste ha undrat vad presidenten egentligen menade med de här orden.

”Tack ers helighet, ballt tal.”
2008 besöker påven Benedictus XVI Vita Huset. George W Bush välkomnar honom på sitt eget lilla vis.

”Jag minns mötet med en mor till ett barn som fördes bort av nordkoreanerna här i Ovala Rummet".
Ursäkta herr President, men det var väl inte i Vita Huset som de förde bort barnet?

"Folket i Louisiana måste veta att i hela vårt land förekommer det böner –böner för dem vars liv har vänts upp och ned. Jag är en av dem.”
Presidenten visar sin empati för nödställda efter orkanen Gustaf i september 2008 – och för sig själv, eller?

Källa: Nyhetsbyrån AP.

Dagens födelsedagsbarn

Idag för 117 år sedan föddes ingen mindre än JRR Tolkien. Vi är många fantaster av Ringen-trilogin som är glada för det.

Idag för 90 år sedan föddes Svenska Scoutförbundet, två år efter grundandet i Storbritannien. Det är vi alla, inte minst Samuel, mycket glada för.

Hemliga pappor

Frankrikes 43-åriga justitieminister fick häromdagen sitt första barn. På frågan om vem som är pappa till barnet vägrar hon att svara och säger bara att hennes privatliv är komplicerat.

Ville hon verkligen skapa rubriker kring att få barn måste ju det svaret varit ovanlig lyckat, och hur skulle debatten bli i Sverige om motsvarande sak hänt här?

Körslaget

Jag har lite svårt att bestämma mig om dagens körslaget. Vilken tyckte jag var bäst? Jag tyckte Team Magnus version av Pinks "Get the party started" var mer än lovligt dålig. Team Erik hade valt en av de tråkigaste hitlåtar jag känner till, men förutom det är det inte lätt.

Nu är ju jag märkligt svag för Jim Steinman-låtar så Team Welles version av gick hem hos mig, men det är svårt att avgöra om det är för att dom var bra eller för att jag gillar låten. Men både Nanne, LaGaylia och Hannas lag hade riktigt bra framföranden.