18 maj 2008

Obama vs McCain

Att det kommer att bli Barack Obama som blir demokraternas presidentkandidat står utanför allt tvivel. Visst har Hillary Clinton en svag teoretisk chans att vinna fortfarande men då krävs nog att någon lyckas gräva fram en skandal modell större om Barack Obama. Så det stora slaget i höst kommer att stå mellan Barack Obama och John McCain.

För svenskar är det oftast obegripligt hur dessa högervridna republikanska poltiker kan bli valda till amerikansk president. Men USA är ett land med många ansikten och många motsättningar och det finns värderingar som ligger långt från det som diskuteras i Sverige. Rätten att bara vapen, abortmotståndet och rassegregerade samhällen på ett sätt som inte finns vidden av i norra Europa.

Har då Barack Obama någon chans i hösten presidentval? Nej, jag tror inte det. USA är långt ifrån redo för en färgad president, och mitt tips är att John McCain vinner en jordskredsseger och blir den äldste som blivit vald till USA:s president någonsin. Däremot tror jag att när man om 50 år tittar i historiens backspegel kommer Barack Obama vara en av de människor som banade väg för den som tids nog blir USA:s förste färgade president. Inte illa det heller faktiskt.

Inga kommentarer: