25 september 2006

Pösmunk

Valet är över och Göran Persson har aviserat sin avgång både som statsminister och partiledare. Dessvärre känns det inte som att det överhuvudtaget finns någon självrannsakan hos det socialdemokratiska partiet. Man har ingen insikt om att man behöver förändras, att man behöver visa visioner och bli det nya socialdemokraterna. Risken är nog överhängande att vi kommer att få se fler alliansregeringar i framtiden om inget händer.

Det som oroar mig mest är att det från en del håll ändå framhålls att personer som Per Nuder eller Tomas Östros kan tänkas bli ny partiledare. Bägge två är ju Göran Persson light både i bokstavlig och bildlig mening. En kvinna vore en viktig symbolfråga och visst har Margot Wallström hittills svarat exemplariskt nej på alla frågor om att bli partiledare. Erfarenheten säger att hon då borde vara högaktuell och jätteintresserad.

Två outsiders som ändå nämns en del är dels Mona Sahlin som har en stark förankring i partiet och nog är förlåten vid det här laget och dels Thomas Bodström som mycket väl kan bli en kompromisskandidat om inte valberedningen kommer överens. Men för Gud skull, håll Östros och Nuder långt borta.

Inga kommentarer: