25 februari 2007

Melodifestivalen del 4

Ikväll hade hela flyttlasset kommit till Gävle. Sammanfattningsvis tycker jag nog att årets tävling var av OK klass men där första deltävlingen var ett riktigt bottennapp, medan andra deltävlingen i Göteborg var den bästa. Favoritsegrar har blandats med riktiga överraskningar medan Kristian Luuk varit helt suverän hela tiden. Kvällens startfält:

Magnus Uggla inledde genom att spela sin smått klassiska jättehit "För kung och fosterland", åtminstone kändes det som att det var minst tjugonde gången han fick en hit med samma låt men i alla fall med ny text varje gång. Tråkigt nog tycker jag att Magnus Uggla brukar vara bättre än så här.

Emile Azar var andra man ut och om jag inte hade tittat efter i startlistan hade jag nog glömt att han var med. Maken till utslätad och tråkig låt får man leta efter.

Amazonkvinnan Sanna Nielsen gjorde en klassisk discoschlagerlåt och lät lite som för årets vinnare Evighets b-version. Märkligt många brukar av någon anledning gilla Sanna Nielsen och så även den här gången för det blev ju faktiskt andra chansen för henne. Varken låt eller framträdande föll mig i smaken.

Caroline af Ugglas framförde en mycket egensinnig låt med ett mycket egensinnigt framträdande. Hennes märkliga knäböjda böneställning varvades med en framåtlutad totempålemarschställning och stora delar sjöng hon med slutna ögon och lät som Janis Joplin på svenska, knappast en slump att hon gjort just en sådan skiva. Lite synd eftersom låten i sig faktiskt var värd bättre.

After Dark hade ju förvarnat om ett spektakulärt ekivokt framträdande med inspelade inslag från olika gör-det-självkändisar, i tvetydlighetens tecken. Nu blev nog numret betydligt tamare än jag trodde och låten var ju int ehller mycket att hurra för. En femteplats var riktigt rimligt faktiskt.

Sarah Dawn Finers ballad gillade både jag och Susie när vi hörde den första gången på lördagsmorgonen. Sedan blev den bara sämre för varje lyssning och även om den lyfte lite igen under hennes framträdande är känslan efteråt lite frågande om hur den egentligen kunde gå direkt till final. Egentligen inget fel på vare sig låt eller artist men den känns för vek i sammanhanget helt enkelt.

Enda anledningen till att La Musica med Verona kom med måste ju ha varit att den är på italienska, eller kan någon komma på något annat? Juryn som tog ut låtarna till Melodifestivalen kan ju inte ha vetat hur sockersöt och kycklinggul hon skulle vara.

Andreas Johnson gick upp på scenen och ägde hela arenan. Fenomenal låt med 60-talsanslag och ett framträdande som det gnistrade om. En riktigt allvarlig konkurrent till segern. The Ark får se upp.

1. Andreas Johnson "A little bit of love"
2. Magnus Uggla För kung och fosterland"
---------------------------------------------
3. Caroline af Ugglas "Tror på dig"
4. Sarah Dawn Finer "I remember love"
---------------------------------------------
5. After Dark "(Åh) när ni tar saken i egna händer"
--------------------------------------------
6. Verona "La musica"
7. Sanna Nielsen "Vågar du, vågar jag"
8. Emile Azar "Vi hade nåt"

Inga kommentarer: