23 januari 2008

Oro och räntor

Det är oroligt på världens marknader. Den asiatiska ekonomin med en stor tillväxt skulle ju ha fungerat som kudde för den globala ekonomin om lågkonjunkturen skulle komma. Dessutom talade ju många ekonomer om den nya ekonomin, i form av den eviga högkonjunkturen. Vi blev rätt rejält dragna i näsan.

Den amerikanska bankkrisen var värre än befarat. Visst fanns det indikationer som pekade på att krediterna riskfyllda men man hade ju lärt sig av fastighetskrisen för 15 år sedan.

Idag vet vi att hela USA gungar. Dom befarade bankförlusterna på fastighetskrediter uppgår förmodligen till flera 100 miljarder kr. Det är gigantiska summor som troligen kommer att innebära akuta likviditetsproblem för flera stora kreditgivare. Nu försöker man rädda en överhettad bostadsmarknad där man tillåtit privatpersoner att låna upp värdeökningn på sina hus för att konsumera och betala tidigare räntor. Självklart kommer ett bakslag för eller senare och då blir det hårt eftersom många inte ens klarar att betala deom löpande räntekostnaderna.

Den amerikanska centralbanken sänkte igår sin styrränta med 75 punkter (=0,75%). Det är en gigantisk sänkning som genomförs för att sänka människors kreditkostnader så att man åtminstone har råd att betala sitt boende. Frågan är bara om det räcker. Om man under många år har kunnat låna pengar för att kunna konsumera och det blir stopp är det inte bara dagens konsumtion som stoppas upp utan även morgondagens eftersom man nu blir tvungen att börja betala av på sina krediter. Därmed stannar också den motor för den globala ekonomin som efterfrågan i USA ändå utgör.

Situationen i Sverige är inte lika illa. Hushållen är allmänt sett inte särskilt kraftigt överbelånade och dom offentliga finanserna går med stora överskott. Tillväxten har varit god och inflationen mycket låg. Lågkonjunkturen kommer att komma även till Sverige men det kommer att ske med en mjuk inbromsning och en betydligt behagligare resa än den som pågår och kommer att ske i USA.

Inga kommentarer: